» Nou Fondària


FONDÀRIA 93

Ja tenim aquí la nova Fondària!

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
dilluns a dijous de 18:00 a 21:00h.

MATINS:
divendres 11:30 a 14:30h.


Tlf 93.402.14.34
Cercar a noticies
Biologia marina 11 de Juny 2017

L'alga fotografiada a Palamós, a uns 12 metres de fondària

Algues mucilaginòses amenacen la vida del fons marí

Des de fa unes setmanes que el fons del mar a Catalunya està recobert a molts llocs d'una alga filamentosa o mucilaginosa que recobreix parts importants del substrat. Pel que sembla es podria tractar de tres espècies diferents d'algues:

Es tractaria de Nematochrysopsis marina, Chrysonephos lewisiiAcinetospora crinita. Les primeres dos pel que sembla són més comuns a la primavera i són les que apareixerien en fondàries de fins a 20 metres. Acinetospora crinita seria més comú en aigües més profundes, per sota dels 20 metres i fins als 30 o 40 metres.

El problema més important, tal com indiquen estudis a França per part de l'Institut de Biodiversitat i Ecologia marina, l'IMBE, és el procés de "esblanqueiment", el que en anglès es coneix com a "bleaching", que produeix el recobriment massiu de tot el que es coneix com a vida bentònica, la que viu sobre el fons marí i que en molts casos no es pot traslladar. Estaríem parlant sobretot de coralls durs i tous (les gorgònies sobretot), d'esponges, de tunicats i de briozous. Al quedar recoberts els pòlips dels coralls per aquesta alga, la colònia no es pot alimentar i pot acabar morint per inanició.

Els motius d'aquests creixements massius d'algues mucoses sembla que estaria relacionat amb l'arribada de la primavera, quan degut a una major insolació totes les algues creixen amb força, però en aquest cas, la temperatura de l'aigua, més alta de l'habitual podria ser el factor que explicaria l'abundància massiva. Creixements com els que s'estan observant aquests dies podrien ser resultat del escalfament global impulsat pel canvi climàtic. El punt àlgid de la presència d'aquestes algues sembla que s'assoliria als voltants del mes de juliol.

Guia del CIB 08 de Juny 2017

Rissoa angustior, un cargol escàs

La guia assoleix les 600 espècies

Un cargol s'acaba de convertir en l'espècie que fa 600 de la guia del CIB. Concretament es tracta de Rissoa angustior (Monterosato, 1917) i l'hem classificat gràcies a l'assessorament d'Olivier Caro, especialista en cargols i responsable de la web Mediterranean Seashells. De fet el grup dels cargols ha estat últimament un dels que més espècies noves ha aportat a la web del CIB. El motiu, n'hi han molts però són difícils de classificar. Amb l'ajuda d'aquesta web de referència en l'àmbit dels mol·luscs i les conquilles esperem anar esmenant aquest aspecte. Una altra de les línies de col·laboració que hem establert és en el camp de les algues, on el potencial de creixement per a la guia és enorme. Amb l'ajuda del professor de la Facultat de Farmàcia i soci del CIB, Jordi Rull, estem començant a treballar en aquesta línia, que pensem que també serà molt fructífera.

La guia del CIB va néixer a l'octubre del 2008, i tal com ja us hem explicat altres cops, sorgeix de la convicció que el CIB, el Club Immersió Biologia de la Facultat de Biologia de l'UB, tenia el deure moral d'impulsar la millor guia possible de fauna i flora submarina del Mediterrani. Actualment ho som, en llengua catalana i castellana segur, i probablement compartim el liderat a nivell mundial amb la guia Doris, de la Federació Francesa d'Estudis i Esports Submarins. El més destacable de la guia del CIB, però, és que ja des del primer moment es va voler anar molt més enllà d'un simple recull de fotografies submarines ben classificades. La majoria d'espècies estan acompanyades d'informació biològica com hàbitat, reproducció, alimentació o distribució. Uns apartats que hem aconseguit nodrir gràcies a la feina dels alumnes de la Facultat de Biologia. Els seus noms estan tots reflectits a l'apartat Crèdits de la guia.

Pel que fa als grups més representats, a hores d'ara són els mol·luscs, que arriben a les 170 espècies fotografiades. Darrera es col·loquen els peixos, que arriben als 110. Cnidaris, esponges i crustacis són els següents grups amb una bona representació a la guia. Entre les darreres incorporacions destacaríem, a més dels cargols, a espècies com l'opistobranqui Cyerce graeca, el mol·lusc Diodora graeca o l'ofiura Astrospartus mediterraneus.

Finalment també volem destacar que la web està en fase de millora, sobretot pel que fa a les imatges, que des de fa uns mesos han guanyat de forma important en resolució, però que a més també podran ser més nombroses. Fins ara teníem un límit de 6 imatges per cada espècie, que acabem de duplicar a 12, una ampliació que en alguns casos amb molta variabilitat cromàtica o grans diferències entre els individus en funció de la fase de creixement en la que es troben, serà d'agrair.

CONVENIS 27 d'Abril 2017

NOUS CONVENIS CIB: CIR + PLÀNCTON

Us informem que tenim dos nous convenis!!!

Un, amb un centre de Roses, el CIR, i l'altre amb Plàncton Diving que es troba a L’Ametlla de Mar
Ho podeu consultar, també, a la secció CONVENIS/Centres


Els acords són els següents:


- CENTRE D'IMMERSIÓ ROSES (C.I.R.)

Gran Via Pau Casals, 12 - 17480 Roses
Tel.: 972 15 45 48 / 610 264 321

--> Sortida en vaixell (amb ampolla): 30€
--> Sortida en vaixell (amb ampolla pròpia i plena): 21€
--> Lloguer de neopré/jaquet/regulador: 7€ per peça
--> Lloguer de material complet: 20€


- PLÀNCTON DIVING

Avinguda Les Tres Cales, 284, local 2 (Urbanització Les Tres Cales)- 43860 L’Ametlla de Mar
Tel.: 977 45 77 41 / 676 207 887 (Eli) / 625 971 371 (Aurora)

--> Batejos, sortides de busseig, biocaiac: 15% de descompte sobre la tarifa web
--> Sortides d'snorkel: 15€ per persona
--> Lloguer de material: 10% de descompte sobre la tarifa web

Cursos CIB 14 de Març 2017

Cursos CIB - OWD, BIOLOGIA MARINA, ADVANCED...

Open Water Diver:
OWD 227 - inici 04/05/2017
OWD 228 - inici 01/06/2017
Biologia Marinar:
BIO MAR-1 - inici 03/04/2017 (orientatiu)
Advanced Diver:
ADV-1 - inici 17/07/2017 (orientatiu)
  

Més informació

93 402 14 34 | cib@cibsub.cat

Facebook i twitter 

www.facebook.com/cibsub

https://twitter.com/CIBsub

HORARI CIB + SALÓ DE LA IMMERSIÓ DE LA FIRA DE CORNELLÀ 17 de Febrer 2017

18è MEDITERRANEAN DIVING

DIJOUS 23 de febrer

Amb motiu dels preparatius per a la Fira del Submarinisme, el CIB obrirà de 16.00 a 18.00 h

DIVENDRES 24 de febrer, el CIB romandrà tancat

Hi serem al Saló de la Immersió.


Us esperem a l'estand número 41

 
Els dies 24, 25 i 26 de febrer de 2017
Accedeix a la web del saló
 
Horaris de Visita
 
Divendres: 10 h a 20 h
Dissabte: 10 h a 20 h
Diumenge: 10 h a 15 h 
 
Imprimint aquesta invitació... podràs entrar gratuïtament al saló
 
Fira de Cornellà cada any es converteix en el referent nacional dels afeccionats, practicants i professionals del món de les activitats subaquàtiques. Trobaràs tot el que t’interessa per a la pràctica del busseig: agències de viatge especialitzades, centres i escoles de busseig, botigues, distribuïdors, marques… El millor aparador amb tot quant puguis necessitar

US HI ESPEREM!!!
 
 

Cursos CIB 01 de Febrer 2017

Propers cursos CIB

Nova temporada de cursos CIB

Aquí teniu la planificació dels cursos que farem aquest any.

Les dades es podem modificar en funció de les necessitats dels alumnes. 

 

Més informació

93 402 14 34 | cib@cibsub.cat

Facebook i twitter 

www.facebook.com/cibsub

https://twitter.com/CIBsub

 

 

 

 

Si tens alguna noticia rellevant fes-nos la arribar a

1  2  3  4  pàgines següents » 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB