Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Aldisa banyulensis es / en

Nom científic: Aldisa banyulensis

Pruvot-Fol, 1951

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 15 m

Mides: Fins a 20 mm

Com és?

És un nudiranqui petit, d'una mida no superior als 2 centímetres. És de color vermell-ataronjat, amb un dors (o noto) ovalat, sobre el que hi ha nombrosos tubercles cònics de diferents grandàries. Al mig del dors generalment també es marca una franja marbrejada perpendicular més clara bastant característica. Els rinófors són gruixuts, presenten 8 o 9 làmines i no tenen tubercles en els orificis rinofòrics. Les brànquies posseeixen 8 o 9 fulles unipinnades i es disposen en cercle al voltant del porus anal. La vora de l'orifici branquial és llis. Els tentacles orals estan poc definits.

 

On viu?

Aquesta és una espècie mediterrània. S'ha trobat des de l'estret de Gibraltar fina Catalunya o Balears. Generalment la trobarem vivint a sota de les pedres.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta d’esponges incrustants, probablement de l'espècie Hemymicale columella, que és sobre la que sovint s'ha trobat.

 

Com es reprodueix?

És hermafrodita i probablement, com la majoria de nudibranquis, intercanvia l'esperma situant-se dos animals capiculats per connectar els conductes seminals.

 

Es pot confondre?

Aquesta espècie és molt similar a la seva congènere Aldisa smaragdina, de la que es diferencia perquè Aldisa smaragdina té menys fulles branquials, de 5 a 6, i aquestes a més són blanques a la part superior. Aldisa banyulensis té les brànquies completament vermelles. Finalment Aldisa smaragdina té la taca blanquinosa del dors més endarrerida i la mida dels tubercles que envolten les brànquies i els rinòfors és menor. Aldisa banyulensis pon menys ous. Aldisa smaragdina sembla que s'alimentaria de l'esponja Phorbas fictitius.

 

Curiositats

· És una espècie de la qual hi ha poques dades i no se saben massa coses sobre el seu cicle vital.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gasteropoda, Subclasse: Opistobranchia, Ordre: Nudibranchia, Família: Dorididae, Gènere: Aldisa

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB