Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 17. Eriçons i cogombres » Holothuria sanctori es / en

Nom científic: Holothuria sanctori

Delle Chiaje, 1823

Nom comú:

Grup: 17. Eriçons i cogombres

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 80 m

Mides: Fins a 30 cm

Com és?

Aquesta holotúria té el cos cilíndric i allargat de fins a 30 centímetres de longitud i 6 cm de diàmetre. La coloració és marró fosca, més o menys estesa en funció de si els anells de color blanc-groguenc que envolten la base de les papil·les són més o menys amplis. També hi ha exemplars que són totalment clars amb l'àpex de les papil·les de color marró. Al costat dorsal té nombrosos tubercles cònics i ben desenvolupats que acaben en una petita papil·la punxeguda. Al costat ventral hi ha nombrosos peus ambulacrals molt junts entre si, dibuixant una sola ben diferenciada del dors. De 20 a 22 tentacles bucals. Té tubs de Cuvier.

 

On viu?

És una espècie pròpia de l'infralitoral i circalitoral, on apareix en els racons i cavitats de fons rocosos en els quals tendeix a acumular-se sediment. També sobre fons detrítics. Es distribueix per l'Atlàntic oriental i pel Mediterrani, tot i que sempre en zones d'aigües més calentes. Per aquest motiu no la trobem a la Costa Brava on l'aigua és una mica més freda.

 

Com s'alimenta?

És un animal detritívor, s'alimenta empassant sorra i fang, dels quals extreu la part nutritiva. Després del filtratge, deixa darrere seu la "sorra empaquetada" en forma tubular.

 

Es pot confondre?

No es pot confondre a causa del seu color característic.

 

Curiositats

· Espècie que quan és molestada expulsa els tubs de Cuvier.

· Durant el dia es refugia en esquerdes i cavitats.

 

Taxonomia

Fílum: Echinodermata, Subfílum: Echinozoa, Classe: Holothuroidea, Ordre: Aspidochirota, Família: Holothuriidae, Gènere: Holothuria

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB