Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Tethya aurantium es / en

Nom científic: Tethya aurantium

(Pallas, 1766)

Nom comú: Cat: Taronja de mar, Cast: Naranja de mar, Ale: Meerorange

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 130 m

Mides: Fins a 10 cm

Com és?

És una esponja de forma globosa, de fins a 10 centímetres de diàmetre. Està fixada per un peduncle curt d'on sorgeixen nombrosos rizoides difícils de veure. Té la superfície coberta per nombroses berrugues de secció poligonal. Té un òscul simple a la part superior. És de color groc ataronjat.

 

On viu?

Tethya aurantium creix aïlladament o en colònies en roques i pedres al sublitoral, en aigües someres, a profunditats de 130 metres. Es troba sovint en les roques de boscos d'algues marines.

 

Com s'alimenta?

El bombament de la colònia aporta, sense parar, aigua nova que, amb les seves partícules en suspensió, travessa el cos de l'esponja a través dels milers de porus que presenten, i arriba a les cèl·lules. Aquestes aprofiten l'oxigen dissolt a l'aigua i a més a més capturen l'aliment. Després, l'aigua és llançada una altra vegada cap a fora a través de l'òscul, i arrossega els materials de desfeta i diòxid de carboni produïts per l'esponja.

 

Com es reprodueix?

La reproducció asexual dels porífers és per fragmentació, gemmules i capolls, que són fragments que funcionen com a organismes independents. Els fragments constituïts per masses cel·lulars broten des de la superfície dels adults i són capaços de desenvolupar nous individus funcionals.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Tethia citrina, tot i que aquesta espècie és trobo habitualment a l'Atlàntic. En tot cas la coloració de T.aurantium no serà mai de color groc pàl·lid.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subflum: Cellularia, Subclasse: Tetractinomorpha, Ordre: Hadromerida, Família: Thetidae, Gènere: Tethya

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB