» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Heterobranquis » Calmella cavolinii es / en

Nom científic: Calmella cavolinii

(Verany, 1846)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Heterobranquis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 10m

Mides: Fins a 12mm

Com és?

Aquest animal presenta un cos de color blanc opalí translúcid de només 12 milímetres de longitud amb una amplada decreixent des de la part anterior a la posterior. Per transparència es poden distingir dues taques violetes al cap per davant dels rinòfors corresponents a les mandíbules. Al cap es visualitzen rinòfors i tentacles orals llargs, mentre que al llarg de tot el cos presenta ceres dorsals disposades en 5-6 parells de grups, naixents cadascuna d'un peduncle comú, distribuïdes en la part anterior de manera oposada i de manera alternada en la part posterior. Aquestes ceres són gruixudes i de color vermellós a causa de les prolongacions de la glàndula digestiva, i els seus àpexs són blanquinosos; són els anomenats "cnidosacs", lloc d'emmagatzematge de les cèl lules dels hidrozous.

 

On viu?

El seu hàbitat comprèn tot el Mediterrani, a les zones costaneres de no més de 10 metres de profunditat, sobretot a les vores rocoses amb algues. No obstant això, es tracta d'una espècie d'escassa abundància.


Com s'alimenta?

Amb ajuda de la seva ràdula triseriada és capaç de triturar i raspar les cèl·lules dels cnidaris dels que s'alimenta i després absorbir les partícules alimentàries cap a la glàndula digestiva, que fa la funció de fetge, pàncrees i intestí a la vegada. Se sap del cert que s'alimenta d’hidrozous com Eudendrium.

Com es reprodueix?

Aquests animals són hermafrodites, és a dir, un individu presenta alhora el sexe masculí i femení. La fecundació és creuada, evitant així la autofecundació. La larva velígera resultant acaba desenvolupant-se en un gasteròpode juvenil.

Es pot confondre?

Presenta un aspecte semblant a Cuthona genovae, amb la qual comparteix el mateix hàbitat, encara que aquesta té un color més groguenc i una mida lleugerament inferior (10mm).

Curiositats

  • El nom de cavolini fa honor a Fillipo Cavolini (1756-1810), un dels més antics biòlegs marins, que va publicar nombrosos articles sobre pòlips, peixos i crustacis.

 

Taxonomia

Filum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Heterobranchia, Infraclasse: Opisthobranchia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Dexiarchia, Infraorden: Aeolidida, Superfamília: Flabellinoidea, Família: Flabellinidae, Gènere: Calmella


Glossari

Cera: apèndix dorsal amb cnidosacos
Cnidosac: acumulació de cnidòcits
Cnidòcits: cèl.lula exclusiva dels cnidaris que segrega substàncies urticants amb funció de defensa davant els depredadors o com atac cap a les preses

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB