» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Hexacoral·laris » Clavularia carpediem es / en

Nom científic: Clavularia carpediem

Weinberg, 1986

Nom comú:

Grup: 08. Cnidaris - Hexacoral·laris

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Entre 15 i 50m

Mides: Fins a 10mm

Com és?

És un corall que forma colònies compostes de 10 a 150 pòlips, units per estolons basals relativament amples dels que surten pòlips, que estan força junts entre ells (màxim 4 milímetres de separació). L’estoló i l’antostele, que és la cavitat on el pòlip pot amagar els tentacles, tenen un color cremós. L’antocodi, que comprèn la part retràctil, la boca i els 8 tentacles, és d’un color blanc translúcid. La corona de tentacles és força ornamentada, amb tentacles de 9 pínnules per banda. Clavularia carpediem té espícules per totes les parts del cos. En l’estoló i antostele n’hi ha una gran densitat, el que provoca un enduriment. Els tentacles tenen un menor nombre d’espícules, però aquestes tenen una orientació diferent que les altres.

 

On viu?

Clavularia carpediem és endèmica del Mediterrani. La trobem entre els 15 i 50 metres (sinó més), on creix directament sobre roques, algues calcàries, esponges, ascidis o gorgònies. És relativament infreqüent.Com s'alimenta?

Els pòlips aprofiten els sucres i nutrients que els proporcionen les algues simbionts. Això els proporciona entre el 70-95% de les necessitats alimentàries. La resta l’obtenen capturant organismes planctònics gràcies als tentacles.

 

Com es reprodueix?

La reproducció és força desconeguda. Els pòlips alliberen esperma i òvuls, que en unir-se formaran una larva que s’unirà al substrat. Pels voltants de l’estiu es pot observar com expulsen els ous per la boca i s’acumulen a la base dels tentacles.

 

Es pot confondre?

Es fàcil de confondre amb les espècies del mateix gènere, en especial Clavularia marioni i Clavularia arctica. C. marioni és una espècie que viu a més profunditat, que no presenta espícules als tentacles ni té una corona de tentacles ornamentada. C. arctica presenta en general, uns pòlips més grans. També té unes espícules més llargues a l’antostele i a l’estoló.


Curiositats

·Tot i que els exemplars de les fotos semblen indicar que es tracta de l’espècie Clavularia carpediem, fer una fotoidentificació d’un octocoral·lari estolonífer és una tasca difícil i arriscada. La majoria de veredictes es fan al laboratori, observant les espícules amb un microscopi electrònic.
· Les espècies de l’ordre Stolonifera són relativament comunes en les comunitats bentòniques d’aigües litorals, però sovint passen desapercebudes degut a la seva mida petita i semblança a altres organismes que tenen pòlips.

Taxonomia

Fílum: Cnidaria, Classe: Anthozoa, Subclasse: Octocorallia, Ordre: Alcyonacea, Subordre: Stolonifera, Família: Clavulariidae, Gènere: Clavularia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB