» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Hexacoral·laris » Sagartia elegans es / en

Nom científic: Sagartia elegans

(Dalyell, 1848)

Nom comú: Fr: Sagartie élégante

Grup: 08. Cnidaris - Hexacoral·laris

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 50m

Mides: Fins a 4cm

Com és?

Anemone amb un peu de diàmetre màxim de 3,5 centímetres i una columna d’un màxim de 4,5cm d’alt. La coloració del disc basal és d’un vermell pard clar i la columna dels mateix color o pard blanquinós o fins i tot taronja, amb berrugues blanc-grisenques de diferents tamanys, dispostes irregularment. Tenen 134 tentacles cònics disposats en 6 cercles, d’una longitut semblant al diàmetre del disc oral.

 

On viu?

S.elegans viu entre comunitats d’organismes dels detritus (residus orgànics en descomposició) costers. Se solen a profunditats varibles fins als 60 metres de profunditat. Generalment la trobarem amagada en escletxes.

 

Com s’alimenta?

S.elegans és un omnívor, netejador–depredador. La major part de la seva alimentació prové de la ingestió dels petits invertebrats que agafa amb els tentacles i empeny cap a la boca. Els fragments no digerits, més tard són expulsats per la boca.

 

Com es reprodueix?

S.elegans sovint es reprodueix asexualment per la fragmentació. Quant aquesta avança lentament per sobre una superfície rocallosa, els trossos de la seva base es separen i es converteixen en nous individus. Això dóna lloc als grups d’anemones que tenen coloració idèntica.

 

Es pot confondre?

Presenta una gran variació de forma i color, tot i així no hi ha cap confusió amb l’emparentada Sagartia troglodytes, donades les seves diferents necessitats ecològiques. Aquesta darrera és rara en el Mediterrani i prefereix establir-se en llacunes someres amb règim canviant de temperatura. També podria confondre’s amb la anemone Cereus pedunculatus però aquesta té major nombre de tentacles.

 

Curiositats

· Sagartia elegans és un relicte (supervivent dels fenòmens naturals) d’origen boreal. Es troben 5 varietats d’aquesta espècie basades en la coloració del disc oral y dels tentacles.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria, Classe: Anthozoa, Ordre: Actiniaria, Família: Sagartiidae, Gènere: Sagartia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB