Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Scorpaena porcus es / en

Nom científic: Scorpaena porcus

Linnaeus, 1758

Nom comú: Cat.: Escòrpora fosca, E. vera, Rufí, Rascla, Rascassa, Rascàs; Cast.: Rascacio, Cabra roquera; Eusk.: Krabarroka ertaina; Gal.: Escarapote; Eng.: Black scorpionfish; Fra.: Rascasse brune. Ita.: Scorfano nero.

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: 20-100 m

Mides: Fins a 25 cm

Com és? 

Scorpaena porcus té el cos robust , allargat i comprimit lateralment. Cap gran amb una depressió a la zona on acaben els ulls, que són molt grans i de forma ovalada. La boca és ampla i una mica obliqua, amb les mandíbules recobertes de dents petites. En el cap presenta moltes espines, que formen unes crestes a la zona de les galtes, al marge orbitari i a la zona de l’opercle. Sobre els ulls hi ha tentacles filiformes, plomosos i de llargada aproximada al diàmetre de l’ull, i sobre els orificis nasals té 2 tentacles més petits. L’aleta dorsal està separada en dues parts, la primera té 12 radis espinosos i la segona té 9-10 radis tous. Les aletes pectorals són grans i amples i tenen únicament radis tous. L’aleta anal té 3 radis espinosos i 5-6 tous. Les aletes ventrals són molt anteriors i l’aleta caudal és arrodonida. Escames petites recobrint tot el cos excepte el cap i la base de les aletes pectorals. De 55 a 65 a la línia lateral i distribuïdes en 65-70 files verticals. Coloració críptica amb el cos cobert de taques brunenques/vermelloses, és més clar al ventre i rosat al dors. Presenta tres franges verticals fosques en la cua i una taca fosca entre els radis 8-9 de l’aleta dorsal. Longitud de 15-25 cm i pes màxim documentat de 870 g.

 

On viu?

Viu tant a fons rocosos de la base de parets verticals, entre esquerdes de roques, com entre algues i prats de Posidonia oceanica. Pot estar molt a prop de la superfície de l’aigua a la vora de la costa o assolir fins a 500-800 m profunditat, però sempre a aigües tranquil·les. Viu immòbil al fons (bentònic) i fuig quan és molestat. És solitari, però els joves poden conviure junts dins la mateixa cova.

 

Com s’alimenta?

Caça durant el vespre. Quan detecta les preses, es dirigeix a elles ràpidament i les estripa amb la boca. S’alimenta de crustacis, principalment de crancs, altres invertebrats i petits peixos (blènnids i gòbids).

 

Com es reprodueix?

La maduresa sexual arriba als 3 anys en les femelles i als 2 anys en els mascles. Es reprodueix des de maig fins a agost/setembre. Pon els ous (uns 200.000) en bandes mucoses transparents. Quan són larves viuen en el plàncton i quan arriben a 3 cm aproximadament van cap al fons.

 

Es pot confondre?

Sí, amb l’escòrpora Scorpaena notata perquè cap d’ells presenta lòbuls al mentó, però aquesta té les escames més grans i menys nombroses. En qualsevol cas, Scorpaena porcus té un tentacle gran a sobre de l'ull de la mateixa mida que el globus ocular. El tentacle de Scorpaena notata sempre és més petit.

 

Curiositats

· Els radis espinosos estan connectats a glàndules verinoses que poden provocar un gran dolor, inflamació i inclús febre. Com més gran és el peix, la picada és més verinosa i perillosa (sobretot en els nens). El verí segueix sent actiu durant molt de temps després de la mort.

· Poden modificar en pocs minuts el seu color, aclarint-lo o enfosquint-lo,  per adaptar-se al color del fons. A més, muda la pell cada mes, i hi ha vegades que han crescut algues sobre les restes de pell. No té bufeta natatòria.

· Quan es excitat aixeca les espines de les aletes i dels opercles. De nit és més actiu que de dia i és presa fàcil de pesca submarina amb nanses, tremalls i hams. S’adapta molt bé als aquaris, on, inclús, pot intentar reproduir-se. Gastronòmicament és poc valorat i s’utilitza només per fer sopes.

 

Taxonomia

Nivell: Teleostomi, Classe: Osteichthyes,  Subclasse: Actinopterygii,  Ordre: Scorpaeniformes, Família: Scorpaenidae.

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB