Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
»  Vida Marina

En aquest apartat de la web del CIB trobareu les nocions bàsiques de biologia marina necessàries per gaudir de les vostres immersions d'una manera diferent. El que trobareu a continuació no pretén ser únicament una simple guia de les espècies que podeu trobar en les vostres immersions; volem transmetre una sèrie de coneixements sobre el medi marí que ajudin a entendre millor l'ambient on ens endinsem cada cop que ens submergim.

Molts cops els biòlegs i biòlogues, per tal d'estudiar la natura (no només la submarina), utilitzen termes com comunitats, ecosistemes, biocenosis..., paraules que, sovint, defineixen termes complexes que descriuen un bocí de natura. De fet, són necessàries per ajudar a entendre millor el funcionament de la part viva del planeta.

Però, aquí, no farem servir res de tot això. Intentarem descriure les diferents parts del medi marí que visitem els i les submarinistes en les nostres capbussades, és a dir, veurem quines són les característiques ecològiques i la flora i fauna de cada tipus d'immersió.

Cal afegir que les descripcions que es fan de cada una de les immersions poden no ser del tot estricte (almenys científicament estrictes), però s'hi aproximarà força al que hom pot observar en realitat. Cada tipus d'immersió correspon a un hàbitat que pot presentar característiques topogràfiques diferents que determinin un paisatge més semblant als d'altres tipus d'immersions. Per exemple, en una immersió poc fonda hi trobem unes determinades espècies, però si hi ha una paret que està poc il·luminada, és possible que en aquesta hi hagi espècies més semblants a les d'immersions més fondes.

Immersió poc fonda

Quan fem immersió a poca fondària trobem un ambient molt il·luminat ja que la llum arriba amb la màxima intensitat en aquesta zona. A més a més, aquí, la vida es troba condicionada també, per altres factors, com la força de l'embat de les onades.

[+] informació

Immersió fonda

Si tenim l'oportunitat de fer immersió en zones profundes, sempre que la nostra titulació i capacitats ho permetin, podrem comprovar que, per veure la coloració real dels organismes de l'ambient, necessitem l'ajuda d'una font de llum.

[+] informació

Immersió en sorra

La sorra és un tipus de substrat ben diferent del de roca i amb unes característiques determinades que impedeixen la fixació de les espècies que viuen adherides al sòl, a causa de la mobilitat de la sorra. Només trobarem, per tant, espècies que viuen dins de la sorra o per sobre d'ella, però no fixada a ella.

[+] informació

Immersió en praderia

Les praderies són extensions més o menys grans de substrat marí on hi és present una espècie vegetal, la Posidonia oceanica que, encara que no ho sembli, és una planta vascular (o superior).

[+] informació

Immersió en coves

Els indrets confinats són zones on l'arribada de llum és extremadament dèbil o nul·la. A més a més, les espècies que hi viuen depenen dels corrents de l'exterior que aporten l'oxigen i els nutrients necessaris per a la vida.

[+] informació

Immersió en derelictes

Les immersions en vaixells enfonsats poden ser apassionants, però molt arriscades, per tant, només baixeu si realment la vostra titulació i capacitats són les adequades.

[+] informació

Immersió en aigües obertes

És un tipus d'immersió poc habitual, però, de vegades, ens pot donar grans sorpreses. El més semblant a una immersió al blau és quan tornem a l'embarcació de busseig i no veiem el fons sota les aletes. O, fins i tot, mentre esperem al cap de l'àncora fent la parada de seguretat o de descompressió. No s'ha de badar, sempre ens pot visitar algun habitant del regne pelàgic que ens pot entretenir l'espera o convertir-se en l'estrella inesperada del final de la immersió.

[+] informació

Immersió observant la vida de sota les pedres

Un lloc molt interessant per observar espècies poc conegudes és mirar sota les pedres, on viu la fauna que s'anomena infralapidícola. Són animals que eviten la llum i troben protecció dels depredadors sota les pedres que reposen al fons. Són espècies de mida petita, però no per això menys interessants. Cal vigilar, però, quan aixequem les pedres. És una operació que s'ha de fer amb compte, per una banda, per no exposar els animals a l'atac directe dels seus depredadors, com les júlies i els sards, que sempre estan atents quan girem pedres, a veure si apareix algun animal comestible. D'altra banda,, hem de tenir cura a l'hora de tornar a deixar les pedres tal com estaven.

[+] informació

Immersió nocturna

La immersió nocturna té un atractiu especial, donat que moltes espècies només surten dels amagatalls quan es fa fosc. Per tant, podrem veure molts animals que de dia serien impossibles de trobar. A més, el comportament de moltes espècies canvia de forma radical entre el dia i la nit. Mentre de dia poden tenir un comportament més aviat tranquil o reposat, quan es fa de nit, per a moltes espècies, arriba el moment d'alimentar-se. Això vol dir que podrem observar conductes de caça i depredació. Les espècies que s'amaguen a la sorra o sota les pedres durant el dia també les podrem veure durant la nit. Siguem respectuosos/es amb els nostres llums, ja que molts peixos s'emboliquen en mucoses protectores per no ser detectats pels depredadors. Si els molestéssim massa o els despertéssim els podríem posar en perill.

[+] informació

 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB