Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
»  Vida Marina

En aquest apartat de la web del CIB trobareu les nocions bàsiques de biologia marina necessaries per gaudir de les vostres immersions d'una manera diferent. El que trobareu a continuació no prenten ser únicament una simple guia d'espécies que podeu trobar en les vostres immersions. Volem transmetre una sèrie de coneixements sobre el medi marí que ajudin a entendre millor el ambient on ens endinsem cada cop que ens submergim.

Molts cops el biòlegs per tal d'estudiar la natura, no sols la submarina, utilitzen termes com comunitats, ecosistemes, biocenosis, paraules que sovint defineixen termes complexes que descriuen un bocí de natura. De fet són necessaries per ajudar a entendre millor el funcionament de la part viva del planeta.

Però aqui no farem servir res de tot aixó, intentarem descriure les diferents parts del medi marí que visitem els submarinistes en les nostres capbussades, segons els tipus d'aquestes, és a dir, veurem quines són les característiques ecologiques com també la flora i fauna de cada tipus d'immersió

Cal afegir que les descripcions que es fan de cada una de les immersions pot no ser del tot estricte (almenys cientificament estricte no), però si aproximarà força al que hom pot observar en realitat. Cada un dels tipus d'immersions correspon a uns cert hàbitat que pot presentar caractarístiques topogràfiques diferents que determini un paisatge més semblant als de altres tipus d'immersions. Per exemple, si en una immersió poc fonda trobem unes determinades espècies, i hi ha una paret que està poc il·lumianda, és posible que les espècies que s'hi presentin siguin més semblants a les d'immersions més fondes.

Immersió poc fonda

Quan fem immersió a poca fondària trobem un ambient molt il·luminat, ja que la llum arriba amb la màxima intensitat en aquesta zona. A més a més aquí la vida es troba condicionada també, per altres factors , com la força del embat de les onades, etc.

[+] informació

Immersió fonda

Si tenim l'oportunitat de fer immersió en zones profundes, sempre que la nostra titulació i capacitats ho permetin, podrem comprobar que per veure la coloració real dels organismes de l'ambient haurem necessitat l'ajuda d'una font de llum.

[+] informació

Immersió en sorra

La sorra es una altra tipus de substracte ben diferent a la roca amb unes característiques determinades que impedeixen la fixació d’aquelles espècies que viuen adherides al substracte, degut a la mobilitat d’aquesta Només trobarem, per tant, espècies que viuen dins de la sorra o per sobre d'ella , però no fixada a ella.

[+] informació

Immersió en praderia

Les praderies són extensions més o menys grans de substracte marí on hi és present una espècie vegetal, la Posidonia oceanica que, encara que no ho sembli, és una planta vascular (o superior).

[+] informació

Immersió en coves

Els indrets confinats són zones on la arribada de llum es extremadament dèbil o nul·la. A més a més les espècies que hi viuen depenen de les corrents de l'exterior que aporten l'oxígen i els nutrients necessaris per a la vida.

[+] informació

Immersió en derelictes

Les immersions en vaixells enfonsats poden ser apassionants, però molt arriscades, per tant només baixeu si realment la vostra titulació i capacitats són les adequades.

[+] informació

Immersió en aigües obertes

És un tipus d'immersió poc habitual, però de vegades ens pot donar grans sorpreses. El més semblant a una immersió al blau, és quan tornem a l'embarcació de busseig i ens trobem sense veure el fons sota les aletes. O fins i tot mentre esperem al cap de l'àncora mentre fem la parada de seguretat o de descompressió. No s'ha de badar, sempre ens pot visitar algun habitant del regne pelàgic que ens pot entretenir l'espera o convertir-se en l'estrella inesperada del final de la immersió.

[+] informació

Immersió observant la vida de sota les pedres

Un lloc molt interessant per observar espècies poc conegudes és mirar sota les pedres, on viu la fauna que s'anomena infralapidícola. Són animals que eviten la llum i troben protecció dels depredadors sota les pedres que reposen al fons. Són tot espècies de tamany petit, però no per això menys interessants. Cal vigilar, però, quan aixequem les pedres. És una operació que s'ha de fer amb compte, primer per no exposar els animals a l'atac directe dels seus depredadors (les julies i els sards sempre estan atents quan girem pedres, a veure si apareix algun animal comestible) i segon, hem de tenir cura a l'hora de tornar a deixar les pedres tal com estaven.

[+] informació

Immersió nocturna

La immersió nocturna té un atractiu especial, donat que moltes espècies només surten dels amagatalls quan es fa fosc. Per tant, podrem veure molts animals que de dia seria impossible trobar. A més, el comportament de moltes espècies canvia de forma radical entre el dia i la nit. Mentre de dia poden tenir un comportament més aviat tranquil o reposat, quan es fa de nit per a moltes espècies arriba el moment d'alimentar-se. Això vol dir que podrem observar conductes de caça i depredació. Les espècies que s'amaguen a la sorra o sota les pedres durant el dia també les podrem veure durant la nit. Siguem respectuosos amb els nostres llums, ja que molts peixos s'emboliquen en mucoses protectores per no ser detectats pels depredadors. Si els molestéssim massa o els despertéssim els podríem posar en perill.

[+] informació

 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB