Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Diaphorodoris luteocincta es / en

Nom científic: Diaphorodoris luteocincta

(M. Sars, 1870)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 50 m

Mides: Fins a 15 mm

Com és?

Diaphorodoris luteocincta (M. Sars, 1870) és un nudibranqui de petites dimensions i de forma més o menys ovalada. No sol arribar als 15 milímetres de longitud (4 a 12mm). La part més dorsal de l'animal presenta una sèrie de papil·les còniques blanques que si et fixes bé són fàcils d'observar. Aquesta part més dorsal en forma de mantell mostra a més taques de color vermellós tot i que és una mica translúcid. De vegades pot presentar serrells. Presenta una primera cinta groga que ressegueix la vora del mantell, però la vora en si està separada d'aquesta línia groga per una darrera franja de color blanc-translúcid. Sota el mantell apunta un peu que en la part posterior de l'animal on s'observa una línia blanca que el recorre molt marcada. La zona cefàlica té un parell de rinòfors laminats molt visibles i en la part posterior del mantell una roseta amb 7 brànquies al voltant de l'anus.

 

On viu?

Viu en la zona sublitoral de tot el Mediterrani, al Mar del Nord a Noruega i en Atlàntic. Aquí es pot trobar en fons rocosos o zones cobertes d'algues fins a profunditats de 50 metres.

 

Com s'alimenta?

A diferència de Diaphorodoris papillata Portmann & Sandmeier, 1960, Diaphorodoris luteocincta (M. Sars, 1870) sembla més selectiu amb el menjar, alimentant-se de briozous calcaris com Smittoidea reticulata (J. Macgillivray, 1842), Cellepora pumicosa (Pallas, 1766) i Crissia sp.

 

Com es reprodueix?

Són organismes hermafrodites, és a dir poden actuar alhora de mascle i femella. S’ajunten e intercanvien l'esperma i els ous són fecundats durant la seva expulsió. Una vegada realitzada la còpula per tant realitzen la posta dels ous entre les colònies de pòlips, ja que amb això quedaran a resguard de possibles depredadors. 

 

Es pot confondre?

El tret característic per diferenciar aquesta espècie de Diaphorodoris alba és la vora groga al marge del dors. Si arriba fins al marge, llavors es tracta de Diaphorodoris alba, si abans d'arribar al marge del dors, reconeixem una darrera franja de color blanc, llavors estem davant d'un exemplar de Diaphorodoris luteocincta.

 

Curiositats

· Portmann & Sandmeir proposaven que hi havia dues formes diferents, amb colors diferents i van proposar una nomenclatura per tal de diferenciar-les. Una d'elles la van anomenar Diaphodoris luteocinta var. alba, la qual presenta una tonalitat totalment blanca en el seu mantell, l'altra varietat la van denominar Diaphodoris luteocinta var. reticulata, amb colors mes vius en el mantell amb tonalitats grogues i vermelles, fins al marró. En canvi la línia submarginal que delimitava el contorn de l'animal no tenia un color groc viu, sinó més aviat un color més apagat, arribant a ser blanca. Actualment els treballs realitzats per Furfaro et. al (2016) han dilucidat que es tracta de dos espècies diferents, i no només a nivell d'ADN.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Ordre: Nudibranchia, Família: Onchidorididae, Gènere: Diaphorodoris

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB