Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Anèmones » Actinia equina es / en

Nom científic: Actinia equina

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Tomàquet de mar; Cast: Tomate de mar; Eng: Beadlet anemone, red sea anemone; Fr: Actinie rouge; It: Pomodoro di mare; Al: Erdbeerseerose

Grup: 08. Cnidaris - Anèmones

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20m

Mides: Fins a 7cm

Com és?

Actinia equina té una columna llisa, sense berrugues, amb la base adherent en forma de ventosa. Té de 5 a 7 centímetres d'alçada i 6cm de diàmetre. El disc oral presenta 6 anells de 192-200 tentacles curts i amb les puntes arrodonides densament disposats que poden arribar a 2cm de longitud quan estan estesos. Aquests tentacles no poden retreure's del tot, encara que queden tapats quan l'animal es contreu per protegir-se o descansar. El color és variable: la major part són vermells, marró, taronja o verd, generalment homogeni per tot arreu però de vegades amb taques blaves o groguenques o ratlles sobre la columna, sobretot amb una línia blava al voltant de la vora de la base.

 

On viu?

És freqüent en totes les costes rocoses i se sol trobar principalment a nivell de l'aigua, encara que pot estar submergit fins a dos metres de profunditat, fixat a les roques, com a molt a 20 metres. També es troba en les estructures dels ports, pilars dels ponts i en closques d'altres organismes. Molt comú a totes les costes de la Gran Bretanya, a tot arreu d'Europa occidental, sud de la Mediterrània i probablement a la costa de oest d'Àfrica.

 

Com s'alimenta?

Quan es troba en l'aigua, estèn els tentacles capturant petits peixos, crustacis i altres partícules comestibles que floten per l'aigua.

 

Com es reprodueix?

És una espècie de sexes separats on la femella presenta òvuls durant tot l'any contínuament. Els òvuls es fecunden a l'interior de la femella i a partir d'ells es desenvolupen anèmones que un cop estan totalment formades, joves, s’expulsen cap enfora mitjançant enèrgiques contraccions.

 

Es pot confondre?

L'espècie Actinia cartera és molt semblant i es diferencia sobretot pel color verd i perquè té la paret del cos adornada amb estries concèntriques. L’anemone de maduixa, Actinia fragacea, també és similar a Actinia equina, però és més rabassuda i de color vermell o marró vermellós amb taques verdoses.

 

Curiositats

· Mostra un comportament agressiu cap a individus veïns. Aquest comportament agressiu és estimulat quan els tentacles de les anèmones adjacents entren en contacte.

· Entre tots els antozous europeus és l'única capaç de tolerar períodes de sequera de llarga durada en baixar la marea. En els períodes de marea baixa sol estar contret formant una bola gelatinosa, però al retornar l'aigua es torna a obrir.

· Presenta uns saquets marginals, de color blau i molt urticants, que serveixen per espantar els altres individus de la mateixa espècie quan s'acosten massa. Aquest efecte urticant només és apreciable per l'home.

 

Taxonomía

Phyllum: Cnidaria, Classe: Anthozoa, Ordre: Actinaria, Família: Actiniidae, Gènere: Actinia

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB