Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Aeolidiella alderi es / en

Nom científic: Aeolidiella alderi

(Cocks, 1852)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins a 10 m

Mides: Fins a 2 cm

Com és?

Opistobranqui de color ataronjat o bru, segons la dieta. Al dors té 14 a 16 files de cerates (protuberancies tubiformes típiques de nudibranquis), de les quals les primeres són més curtes i pàl·lides. Les puntes de les cerates són blanquinoses o groguenques sobretot a la primera fila, on el tub digestiu els arriba només fins a la meitat de la longitud.

 

On viu?

És una espècie infralapidícola, és a dir, viu sota les roques, a poca profunditat o en ambients intermareals (zones entollades permanentment cobertes d’aigua). Geogràficament, se’l pot trobar a tota la Mediterrània i a les illes Britàniques, tot i que a la costa catalana se la veu poc sovint.

 

Com s’alimenta?

Com gairebé tots els mol·luscs, disposa d’una ràdula (llengua dentada) mitjançant la qual fragmenta i tritura l’aliment abans de tragar-lo. La seva dieta està basada bàsicament d’actiniaris (cnidaris-anèmones), principalment Cereus pedunculatus.

 

Com es reprodueix?

Destaca per tenir un desenvolupament directe, de manera que no hi ha fase de velíger planctònica (nedadora). Els individus són hermafrodites (porten aparells reproductors dels dos sexes) i s’aparellen per fecundació creuada (un individu fecunda l’altre i a l’inrevés).

 

Es pot confondre?

És fàcil de confondre amb Spurilla neapolitana. La manera més directa de reconèixer i distingir les dues espècies és mitjançant les cerates. Aeolidiella alderi les té més nombroses, fines i llises, mentre que Spurilla neapolitana les té ondulades, en menor quantitat i més gruixudes.

 

Curiositats

· Una característica interessant de molts nudibranquis és la capacitat d’adquirir sistemes de defensa a partir de les seves preses. Els cnidaris tenen un tipus especial de cèl·lules que utilitzen per defensar-se, els cnidòcits, que nudibranquis com Aeolidiella alderi són capaços d’ingerir i incorporar a les seves pròpies defenses sense malmetre’ls. Això els confereix una propietat urticant similar a la de les meduses i els coralls.

 

Taxonomia

Fílum: Molusca, Classe: Gasteropoda, Subclasse: Opistobranchia, Ordre: Nudibranchia, Subordre: Aeolidiina, Família: Aolidiidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB