» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Heterobranquis » Aglaja tricolorata es / en

Nom científic: Aglaja tricolorata

Renier, 1807

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Heterobranquis

Tipus paisatge: Immersió en sorra, Immersió fonda

Fondària: Entre 20 i 45 m

Mides: Fins a 7 cm

Com és?

Els individus d’aquesta espècie arriben a grandàries de fins 7 cm. Són animals amb coloració marró fosca en la qual destaquen unes taques blanques, arrodonides, distribuïdes al llarg de tot el cos i de major mida a la part posterior. La regió anterior del cos, formada per l’escut cefàlic que ocupa la meitat del cos de l’animal, es caracteritza per la presència de dos lòbuls laterals la vora posterior dels quals és blanca. Els parapodis són de mida gran i cobreixen gairebé tot l’escut cefàlic. En la zona caudal o posterior, el mantell presenta dos lòbuls, i el situat a l’esquerra es projecta a través d’un filament fi i extensible que pot arribar a longituds d’alguns centímetres. La vora dels dos lòbuls i el marge del filament són de color blanc. El color del peu és marró molt fosc, gairebé negre, amb unes suaus irisacions blavoses i presenta dos palps a la zona anterior lleugerament corbats enrere, amb una vora també blanca.

 

On viu?

Es tracta d’una espècie eminentment mediterrània, havent-se localitzat a la Mar Adriàtic, al Mediterrani de França i a Malta. També s’ha trobat a la península Ibèrica, des de Huelva fins a Catalunya.

 

Com s’alimenta?

La majoria de representants de la família Aglajidae viuen en substrats tous, en els que s’enterren, de sorra i fang o concentracions calcàries, entre els 20 i 45 metres de profunditat. S’alimenten de poliquets, nemertins i mol·luscs. Aquesta espècie té la particularitat que no presenta ràdula i és capaç d’engolir totalment les seves preses amb un bulb bucal que pot projectar cap a l’exterior.

 

Com es reprodueix?

És freqüent trobar dos o més individus desplaçant-se en fila, units per les regions cefàliques. Es creu que pot tractar-se d’un comportament reproductor en fase de còpula, però a causa dels hàbits enterradors de l’espècie, es desconeixen molts detalls de la seva biologia. La posta d’ous, de color blanquinós, està formada per una massa gelatinosa i allargada, d’uns 8 o 10 cm de longitud i es fixa al substrat amb un cordó prim.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Philinopsis depicta, espècie també mediterrània i de coloració força variable, amb alguns individus de tonalitats marrons i taques blanques, tot i que podem diferenciar-les, ja que P. depicta assoleix dimensions de fins a 20 cm i són molt majors que Aglaja tricolorata.Curiositats

· Es tracta d’una espècie que no presenta ràdula.

· És una espècie força difícil de trobar.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Heterobranchia, Infraclasse: Opisthobranchia, Ordre: Cephalaspidea, Superfamília: Philinoidea, Família: Aglajidae, Gènere: Aglaja

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS A FACEBOOK o INSTAGRAM

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook o Instagram

RSS Noticies CIB