Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 07. Cnidaris - Octocoral·lis » Alcyonium acaule es / en

Nom científic: Alcyonium acaule

Marion, 1878

Nom comú: Cat: Ma de mort; Cast: Mano de muerto; Ing: Sea finger

Grup: 07. Cnidaris - Octocoral·lis

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Entre 10 i 125 m

Mides: Fins a 10 cm (màxim 20 cm)

Com és?

Colònies erectes d'entre 10 i 15 centímetres d'alçada, amb lòbuls carnosos i un peu (peduncle) curt i estèril amb el qual es fixa a substrats durs. Color variable, normalment vermell fosc amb pòlips blanquinosos-grocs de fins a 5 mm. També s'han vist colònies marronoses i ataronjades. Forma soques massives aïllades. Aquest tipus de corall tou no té cap mena d'esquelet axial i per això té el que s'anomena hidroesquelet. Es genera per l'aspiració de l'aigua que duen a terme uns pòlips especials que bomben aigua a l'interior. Tots els pòlips tenen 8 tentacles amb dues files oposades de 8-12 pínnules cada un, i es poden retreure completament a l'interior de la colònia. Aquesta està formada per una massa esponjosa que recorren nombrosos canals estrets i s'anomena mesoglea. Disposa d'una gran quantitat d'espícules de diferents formes que li donen consistència.

 

On viu? 

Viu a partir dels 10 metres de profunditat i fins als 60 metres, excepcionalment fins als 125 m, sobre fons durs. Se situa al Mediterrani occidental. Espècie comuna pròpia de l'infra i circalitoral, en fons rocosos ombrívols, amb circulació d'aigua (hidrodinamisme) moderada, però constant.

 

Com es reprodueix? 

La reproducció és sexual, tot i que diferenciar els individus no és fàcil. Els òvuls, que queden fixats a la femella durant el seu creixement embrionari, apareixen al voltant dels mesos de setembre i octubre. Les larves s'alliberen al voltant del mes de juny.

 

Es pot confondre?

S'assembla a Alcyonium palmatum encara que aquesta té tentacles pinnats amb 11-13 pinnes a cada costat i els seus pòlips són translúcids. Un altre criteri de distinció és l'hàbitat. Alcyonium palmatum nomarmalment viu sobre fons fangosos i sorrencs, mentre que Alcyonium acaule prefereix els fons durs.

 

Curiositats

· És una corall molt sensible als canvis de temperatura i a les aigües calentes. De fet cada cop és més escàs a fondàries moderades per aquest motiu.

· És lleugerament translúcid si es posa un llum a la banda oposada.

· Els heterobranquis de la família Tritoniidae es mengen els seus pòlips.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria, Classe: Anthozoa, Subclasse: Alcyonaria, Ordre: Alcyonacea, Família: Alcyoniidae, Gènere: Alcyonium

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB