Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 07. Cnidaris - Octocoral·lis » Alcyonium coralloides es / en

Nom científic: Alcyonium coralloides

(Pallas, 1766)

Nom comú: Cat: Fals corall, Cast: Falso coral; Fr: Faux corail

Grup: 07. Cnidaris - Octocoral·lis

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Fins a 100 m

Mides: Fins a 20 mm de gruix

Com és?

És una colònia de corall incrustant de color vermell, a vegades rosa, sense esquelet, amb un gruix màxim d'uns 2 centímetres. Els seus pòlips són blancs o grocs i arriben a una mida d'uns 5 mm. No s'ordenen de cap forma regular per sobre de la colònia i a vegades a certes zones poden estar absents. És una espècie amb un tacte aspre a causa de les nombroses espícules esquelètiques presents en tot el seu teixit, que també trobem als pòlips. Donada l'absència d'esquelet aquesta espècie duu una vida semblant a un paràsit, ja que competeix per l'espai aprofitant-se principalment de la gorgònia Eunicella singularis, a qui recobreix. Quan les larves d'A.coralloides s'adhereixen a aquesta, comencen a competir per l'espai amb el teixit viu d'Eunicella, que es veu cada vegada més reduït fins que Alcyonium coralloides la recobreix per complet. Al final adquireix un aspecte arborescent, tot i que no ho és. Són colònies membranoses que fins i tot poden entapissar el substrat. 

 

On viu?

Viu principalment sobre coralls del gènere Eunicella, tot i que també recobreix Paramuricea i Leptogorgia. També és possible trobar-la al precoral·ligen recobrint roques, ascidis del gènere Microcosmus, petxines de bivalves (Pteria hirundo) i també sobre vaixells enfonsats. Bastant abundant al circalitoral, entre 8 i 100 metres de profunditat. Es troba al Mediterrani i a l'Atlàntic fins al canal de la Mànega. 

 

Com es reprodueix?

La reproducció és sexual. Els embrions comencen a desenvolupar-se a partir de novembre, les larves plànules de maig a juny.

 

Es pot confondre?

Les colònies de major mida es poden confondre amb la gorgònia Paramuricea clavata, encara que en aquesta espècie els pòlips, tentacles i l'eix sempre són d'un color uniforme. També es pot confondre amb l'espècie de l'Atlàntic Alcyonium hibernicum (de la que només es pot distingir amb una analítica bioquímica) tot i que en aquest cas la distribució evitarà les confusions. Finalment també es pot confondre amb colònies petites d'Alcyonium acaule o Rolandia coralloides (les colònies d'aquesta última són gelatinoses, mentre que A. coralloides té un tacte sec i aspre).  

 

Curiositats

· Se sol observar normalment en parets verticals no exposades al sol. 

· En molts llibres es troba aquesta espècie amb el nom Parerythropodium coralloides, tot i que aquest sinònim actualment ja no és acceptat.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria, Classe: Anthozoa, Subclasse: Alcyonaria, Ordre: Alcyonacea, Família: Alcyoniidae, Gènere: Alcyonium

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB