Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Anthias anthias es / en

Nom científic: Anthias anthias

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Forcadella de tres cues, abella, estudiant, reixet, forcadella vera, Cast: Tres colas, Ang:Marine goldfish, Fr: Castagnole rouge, Ita: Castagnola rossa, Ale: Rötling

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Entre 25 i 200 m

Mides: Fins a 24 cm

Com és?

Té el cos ovalat i molt aplanat lateralment. L'aleta dorsal té la tercera espina molt llarga i la caudal té forma de falç amb el lòbul inferior més llarg que el superior. Poden arribar a mesurar 24 centímetres encara que normalment són més petits, uns 18 cm com a màxim. El seu cos és de color vermell amb el ventre una mica més clar. En els laterals té tres bandes longitudinals grogues que arriben fins a la part davantera del cap. Les vores davanteres de les aletes són violetes. En l'aigua i sense llum artificial es veu de color gris.

 

On viu?

Habita a les aigües del mar Mediterrani i de l'Atlàntic europeu i africà a profunditats que oscil·len entre els 25 i els 200 metres, encara que el més comú és trobar-lo entre 30 i 50 metres. Viu formant grups que s'instal·len a l'entrada de coves i esquerdes, també a l'interior d'esponges, equinoderms, tubs buits de poliquets i blocs coral·lígens.

 

Com s'alimenta?

La seva alimentació és carnívora. Menja crustacis planctònics i petits peixos que caça anant contra corrent. És molt àgil en la captura del plàncton.

 

Com es reprodueix?

Són peixos hermafrodites, però, en aquesta espècie, maduren com a femella i més tard es transformen en mascle. Aquesta transformació depèn de l'estructura social del grup, ja que, només quan el mascle mor, la femella de major rang es transforma en mascle. Es reprodueixen entre maig i setembre.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Callanthias ruber (Rafinesque, 1810) (Forcadella) encara que aquest és més allargat i la seva aleta dorsal no té els radis tan llargs. La coloració també és diferent encara que en aigües profundes són difícils de distingir. La seva presència al mar Mediterrani és rara. C.ruber viu, a més, a major profunditat, dels 60 fins al 300m.

 

Curiositats

· Pels bussejadors són un bon indicador de que estem realitzant una immersió profunda, donat que viuen a partir dels 25/30 metres.

· Viuen en grups de femelles acompanyades d'un mascle dominant.

· Es pot mantenir suspès en el mateix punt reduint al mínim el moviment de les seves aletes.

· Aquesta espècie pot duplicar la seva població en poc temps (1,4 - 4,4 anys).

· Serveix de far (indicatiu) per als pescadors esportius.

· Prefereix les aigües fosques, ja que a poca profunditat no té suficients refugis.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Classe: Osteichthyes, Subclasse: Actinopterygii, Infraclasse: Actinopteri, Cohort: Clupeocephala, Ordre: Perciformes, Família: Serranidae, Subfamília: Anthiinae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB