Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Antiopella cristata es / en

Nom científic: Antiopella cristata

(delle Chiaje, 1841)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: FIns a 40m

Mides: Fins a 7-8 cm

Com és?

Té el cos de color marró clar translúcid amb dues línies blanques que li recorren tot el cos. Les cerates, de forma bombada, tenen un color blavós a la punta prou translúcid per a poder veure un cordó de color marró (és part de l'aparell digestiu). Els rinòfors (els òrgans sensorials que tenen al cap en forma de banya) són estriats i de color marró amb la punta blanca. Pot assolir una mida d'entre 7 i 8 centímetres.

 

On viu?

Viu sobre fons rocosos on toca l'ombra i té predilecció per zones amb una mica d'hidrodinamisme. És una espècie poc comuna, tot i que es pot veure des dels 6-7 metres fins als 40 metres aproximadament. Es troba des de Noruega fins al Marroc i també a la part oest del mediterrani.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta de briozous com Bugula i Cellaria. Els briozous són un tipus d'invertebrats colonials normalment durs. Així aquest nudibranqui disposa d'una ràdula amb moltes dents que li permeten raspar l'aliment.

 

Com es reprodueix?

Aquesta espècie és hermafrodita (té els dos sexes en un mateix individu), però no es pot autofecundar. Per a reproduir-se, necessita entrar en contacte amb un altre individu per a intercanviar-se l'esperma.

 

Es pot confondre?

Tot i que hi ha diferents espècies d'aquest gènere, són totes bastant fàcils de diferenciar, ja que totes tenen característiques molt marcades.

 

Curiositats

·  Fins al 2019 el nom oficial era Janolus cristatus, però un treball científic ha determinat la nova denominació. Altres sinònims que ja no són vàlids són Janus cristatus o Eolis cristata.

· Antiopella fa referència a Antíope, una de les filles del Déu grec del vent Èol. Cristata es refereix al fet que té cresta (per la forma i la disposició de les cerates), segons  Bernard Picton.

· A diferència de la majoria de nudibranquis, en les cerates d'aquesta espècie no trobem cnidosacs, per tant, no són urticants.

 

Taxonomia

Classe: Gastropoda, Ordre: Nudibranchia, Superfamília: Proctonotoidea, Família: Janolidae, Gènere: Antiopella

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB