Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Aphia minuta es / en

Nom científic: Aphia minuta

(Risso, 1810)

Nom comú: Cat: Xanguet, carmelo ros, jonqueti, llengüeta, rosetí. Cast: Chanquete; Ang: Transparent goby. Fr: Nonnat. It: Rossetto

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en sorra, Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 70 m

Mides: 4 - 6 cm

Com és?

Peix de cos comprimit, aplanat lateralment, transparent, més o menys groc rosat. Tenen cèl·lules pigmentàries (cromatòfors) que els donen color al cap i al voltant de la zona on s'insereixen les aletes pectorals. Té dues aletes dorsals. La boca és gran. Els mascles, el cap és major, les aletes pelvianes estan més desenvolupades i el cos és més alt. Les femelles són més petites.

 

On viu?

Es troba a les costes atlàntiques (del Marroc a Noruega) i en tot el Mediterrani. És bastant comú, costaner, fins i tot en estuaris. Viu en bancs en mar obert, per sobre de fons tous; només es troba en el fons en època de reproducció.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta de zooplàncton, especialment de copèpodes i larves de crustacis.

 

Com es reprodueix?

Assoleix la maduresa sexual durant el primer any de vida. Es reprodueix entre abril i maig al litoral mediterrani i mor immediatament després de la posta.

 

Es pot confondre?

Una de les espècies més o menys afins és la llengüeta o gobi de vidre, Crystallogobius linearis (Düben,1845), un altre gobi nectònic, del qual es diferencia principalment perquè aquesta última espècie no té escames i a la primera aleta dorsal té menys radis espinosos.

 

Curiositats

· És una de les poques espècies de gòbids que són permanentment nectònics, és a dir, animals que la seva mida i motricitat els permet nedar lliurement i independentment dels corrents d'aigua.

· És una espècie particularment apreciada a tot el litoral espanyol. Assoleix preus realment desorbitats i són freqüents els fraus que es produeixen en comercialitzar altres espècies.

· Originàriament es va anomenar aquesta espècie Atherina minuta, nom que ja no és l'acceptat.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Classe: Osteichthyes, Subclasse: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Gobiidae, Gènere: Aphia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB