Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Aplysia fasciata es / en

Nom científic: Aplysia fasciata

Poiret, 1789

Nom comú: Cat: Llebre de mar negre, Cast: Liebre de mar negra, Eng: Black sea hare, Fr: Lièvre noir de mer

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió en praderia, Immersió poc fonda

Fondària: Fins als 25 m

Mides: Fins a 20 cm

Com és?

Cos allargat, d'uns 20 centímetres (fins als 40 cm en alguns casos) de longitud. Tenen parapodis o expansions laterals que sorgeixen de la regió inferior del peu (base del cos) i que actuen a manera d'aletes de natació soltes en el seu extrem posterior; permeten a l'animal nedar de forma constant a partir del moviment ondulant d'aquests. Closca situada sota el mantell, prima i poc bombada, de fins a 7 cm de longitud. Color jaspiat marró fosc amb la vora dels parapodis i el segon parell d'antenes transformades en òrgans olfactius en algunes ocasions de color taronja, de vegades amb un puntejat blanc. Els ulls són petits, però poden ser localitzats fàcilment pel submarinista en la base dels òrgans sensorials de l'animal.

 

On viu?

Per la seva alimentació viu en aigües poc profundes. Durant el dia se'l pot veure immòbil en el fons, des de poca profunditat fins a la zona de coralls, adherida a les roques. Aquesta espècie és freqüent a mitjans d'estiu. A la nit, és possible trobar-la més activa o nedant en fons de sorra i de Posidònia.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta d'algues verdes, principalment.

 

Com es reprodueix?

Totes són hermafrodites simultàniament, així dos animals sempre formen parella. La posta té lloc durant la primavera-estiu, moment que s'acosta a la costa per dipositar la posta al fons.

 

Es pot confondre?

El cos pot presentar taques més clares, que poden induir a error a l'observador, ja que Aplysia punctata també té aquestes taques, però li manca la vora vermella dels parapodis. Sovint també presenta una trama irregular de línies fosques.

 

Curiositats

· Un pot trobar-se cadenes de llebres de mar aparellant-se, cada animal actuant com a mascle amb el de davant i com a femella amb el de darrere

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Opistobranchia, Ordre: Anaspidea, Família: Aplysiidae, Gènere: Aplysia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB