Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Apogon imberbis es / en

Nom científic: Apogon imberbis

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Moll reial, escanyavelles, mare d'anfós, mare de moll, rei, reiet. Cast: Salmonete real, reyezuelo, fucinita. Ang: Cardinal fish. Fr: Apogon commun. It: Re di triglie. Al: Meerbarbenkönig

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en coves

Fondària: 5-50 m

Mides: Fins a 15 cm

Com és?

El moll reial arriba fins als 15 cm. Mirant la seva silueta el veiem amb un cap gros, un cos allargat i comprimit, dues aletes dorsals (una espinosa i una tova), una aleta anal i una aleta caudal força dividida, totes elles semitransparents. Al cap destaquen sobretot els ulls grans i negres amb un fort contrast amb la resta del cos ataronjat. A més, en la foscor, a l’ull es poden apreciar dues línies blanques molt característiques com es poden apreciar a la imatge. Té també una boca gran que s’obra cap amunt. Filant prim podem assenyalar una petita taca fosca just al peduncle caudal, on comença l’aleta. Tot i que la coloració predominant és ataronjada, pot tenir un cert toc de rosat. 

 

On viu?

Quan fem una immersió a l’estiu el trobem sol o en petits grups a fondàries fins als 30 metres, entre cavitats, esquerdes o coves. A l'hivern la cosa canvia, ja que poden arribar a baixar fins als 200 m de fondària. La seva àrea de distribució agafa tot el mediterrani i a l’atlàntic oriental, davant les costes africanes.  Acostuma a trobar-se en zones càlides i poc contaminades. 

 

Com s'alimenta?

El moll reial és un peix d’activitat nocturna. És amb la foscor de la nit quan surt a la caça de crustacis i altres petits peixos, així com possibles postes que pugui depredar d’altres organismes.  

 

Com es reprodueix?

La còpula es dóna després d’un seguit de comportaments reproductors molt singulars i vistosos durant els mesos de juny a setembre. El mascle una vegada la femella ha fet la posta, la introdueix a l’interior de la seva boca, per tal de defensar-la de possibles depredadors i oxigenar-la. Aquesta posta té una mena de filaments adherents que fan que sigui com una pilota. No serà fins que esdevinguin alevins que el mascle deixarà de retenir-los.

 

Es pot confondre?

El seu color ataronjat i l’ull gran i negre amb les dues línies blanques el fan un peix molt fàcil de determinar sota l’aigua. Un lot a més ens serà de gran ajuda per la foscor de la cova o l’esquerda on els trobarem.

 

Curiositats

· Són peixos molt territorials que fan seva una petita escletxa i la defensen ferotgement.

· Serà precisament aquesta característica la que farà que ens puguem apropar a ells fàcilment.

· Són animals que durant el dia els trobem amagats.

· Saps que durant el temps (una setmana aprox.) que el mascle reté els més de 20.000 ous a la boca aquest no menja.

· És un peix que necessita aigües de bona qualitat i per això no el trobem en zones molt contaminades, per exemple zones urbanes.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Classe: Osteichthyes, Superordre: Acanthopterygii, Ordre: Perciformes, Subordre: Percoidei, Família: Apogonidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB