Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 17. Eriçons i cogombres » Arbaciella elegans es / en

Nom científic: Arbaciella elegans

Mortensen, 1910

Nom comú: Cast: Erizo pigmeo

Grup: 17. Eriçons i cogombres

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins a 70 m

Mides: Fins a 15 mm

Com és?

És un petit eriçó de mar d'uns 7 mm, amb el cos petit i les espines aplanades, que es troben únicament en la part ventral o oral. Aquestes són poques, grans i curtes, i els seus extrems no són punxants, com les d'altres eriçons. La seva coloració és parda, parda-fosca o verdosa, amb les espines més clares. És madur quan assoleix els 4,5 mm de diàmetre.

 

On viu?

Es troba sobretot en fons rocosos, sedimentaris i de coral, gairebé sempre sota les pedres. El seu estil de vida és bàsicament críptic. Aquesta espècie es troba de forma esporàdica en la costa atlàntica d'Àfrica Occidental (Congo, Gabon, Angola, Mauritània, Marroc, Azçres), als marges de la conca occidental del Mediterrani, en el litoral català i Balears. És present a la plataforma continental entre el 0 i els 70 metres de profunditat.

 

Com s'alimenta?

És una espècie herbívora d'algues marines, entre elles la Posidònia.

 

Com es reprodueix?

Són organismes dioics, amb individus masculins i femenins. Els gàmetes són abocades a l'exterior i la fecundació és externa. Les larves pelàgiques tenen una vida de diverses setmanes, el que afavoreix la dispersió de l'espècie al llarg de la costa a mercè dels corrents.

 

Es pot confondre?

Arbacia lixula, l'eriçó negre, és molt més gran i té les espines llargues i primes a tot el cos. Tot i això, els individus joves són més clars (marrons), aplanats i desproveïts d'espines en la part superior, fet que causa que s'assemblin més a Arbaciella elegans, però les espines d'Arbacia són cilíndriques.

 

Curiositats

· Tot i que es considera una espècie amb entitat pròpia, alguns biòlegs sostenen que Arbaciella elegans només és Arbacia lixula en estat juvenil. De fet un estudi realitzat amb aquests eriçons a les illes Açores i publicat l'any 2011 confirma aquesta hipòtesi a partir d'anàlisis genètiques. Per tant guanya força la possibilitat que totes les Arbaciella elegans siguin simplement juvenils d'Arbacia lixula.

 

Taxonomia

Fílum: Echinodermata; Sufílum: Echinozoa; Classe: Echinoidea; Subclasse: Euechinoidea; Superordre: Echinacea; Ordre: Arbacioida; Família: Arbaciidae; Gènere: Arbaciella

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB