» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Axinella damicornis es / en

Nom científic: Axinella damicornis

(Esper, 1794)

Nom comú: Cas: Esponja de cuernos de gamo

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 30m

Mides: Fins a 20cm

Com és?

Les esponges no tenen òrgans i estàn formades per un conjunt de cèl·lules que tenen una certa funcionalitat. El seu cos es buit i està constituït per porus o forats. És una esponja d'un color groc o ataronjat. Presenta forma de columna que es va ramificant en forma de ventall on al final aquestes ramificacions adquireixen forma de granuls. Pot arribar fer 20 cm d'altura. És flexible a la part superior i més dura a la part inferior a la base columnar.

 

On viu?

Aquesta espècie es troba a partir dels 10 metres fins als 30 metres de profunditat. La trobem en fons rocosos y sobre d'aquesta esponja trobem anèmones (pòlips).

 

Com s'alimenta?

Les esponges com hem dit estàn formades per uns porus per on entra l'aigua, llavors l'esponja capta els nutrients i absorbeix el oxigen. S'ha de considerar la gran quantitat d'aigua que filtren que sol ser unes 200 mil vegades el volum de l'esponja en 24 hores. Principalment la seva alimentació consisteix en bacteris i petites partícules orgàniques.

 

Com es reprodueixen?

Són gairebé sempre hemafrodites, és a dir, que un individu presenta els dos sexes, encara que també hi trobem separació de sexes. Es poden reproduir de forma asexual o sexual. En la forma asexual un part de l'esponja se separa i d'aquesta part surt un nou individu. En la reproducció sexual intervenen els típics òvuls i espermatozoides. L'esperma és evacuat cap a l'exterior i mitjançant l'aigua arriba a una altra esponja i penetra pel porus on es fecundarà amb l'òvul.

 

Es pot confondre?

Aquesta espècie es pot confondre amb Axinella verrucosa ja que presenta un color semblant i són més o menys del mateix tamany. Axinella damicornis en molts casos, però, no supera els 6 o 7 centímetres de mida i és la més petita de les esponges d'aquest gènere. La forma ens pot donar la clau per evitar les confusions. Axinella damicornis s'organitza més aviat en forma de ventall i la superfície la té rugosa, com si estigués coberta de pols.

 

Curiositats

· Les esponges ja fa molt de temps que habiten el planeta, concretament uns 600 milions d'anys

· És una esponja que madura entre l'abril i el maig

 

Taxonomia

Filum: Porifera, Subfilum: Cellularia, Ordre: Axinellida, Familia: Axinellidae, Clase: Demospongiae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB