Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Axinella polypoides es / en

Nom científic: Axinella polypoides

Schmidt, 1862

Nom comú: Cast: Esponja cornuda

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Fins a 100m

Mides: Fins a 50cm

Com és?

Les esponges no tenen òrgans i estàn formades per un conjunt de cèl·lules que tenen una certa funcionalitat. El seu cos es buit i està constituït per porus o forats. És una esponja que té un eix principal cilíndric que sol ser erecte. Pot formar ventalls de ramificacions que son ovalades i l'extrem de les ramificacions (els apexs) és arrodonit. Tenen la superfície llisa. Són de color groguenc o ataronjat. Pot fer entre 20 i 25 centímetres. 

 

On viu?

Aquesta esponja viu sobre fons rocosos a profunditats de 20 a 100 metres. També la podem trobar a mars més fred com els del nord d'Europa. 

 

Com s'alimenta?

Les esponges com hem dit estàn formades per uns porus per on entra l'aigua. Llavors l'esponja capta els nutrients i absorbeix l'oxigen.  S'ha de considerar la gran quantitat d'aigua que filtren, que sol ser cada 24 hores unes 200.000 vegades el volum de l'esponja. La seva alimentació consisteix principalment en bacteris i petites partícules orgàniques. 

 

Com es reprodueix?

Les esponges són gairebé sempre hemafrodites, és a dir, que un individu presenta  els dos sexes, encara que també trobem separació de sexes. Es poden reproduir de forma asexual o sexual. En la forma asexual, una part de l'esponja se separa i d'aquesta part surt un nou individu. En la reproducció sexual intervenen els típics òvuls i espermatozoides. L'esperma és evacuat cap a l'exterior i mitjançant l'aigua arriba a una altra esponja on entrarà pel seus porus i fecundarà 'òvul. 

 

Es pot confondre?

Aquesta espècie es pot confondre amb Haliclona oculata. 

 

Curiositats

· Les esponges ja fa molt de temps que habiten el planeta terra, concretament uns 600 milions d'anys. Aquesta espècie pot ser flexible per la part superior però és dura per la part inferior o basal 

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Ordre: Axinellida, Família: Axinellidae, Classe: Demospongiae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB