Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Axinella verrucosa es / en

Nom científic: Axinella verrucosa

(Esper, 1794)

Nom comú: Cast: Esponja verrugosa

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Fins als 30 m

Mides: Fins a 15 cm

Com és?

Les esponges no tenen òrgans i estan formades per un conjunt de cèl·lules que tenen una certa funcionalitat. El seu cos és buit i està constituït per porus o forats. És una esponja que presenta forma d'arbust on les branques solen ser aplanades. És de color taronja i pot tenir com una mena de solcs. Pot mesurar entre 3 i 10 cm d'alçada.

 

On viu?

Aquesta espècie la trobem a una profunditat de fins a 30 metres, sobre fons rocosos i a vegades a sobre d'esquerdes.

 

Com s'alimenta?

Les esponges, com hem dit, estan formades per uns porus per on entra l'aigua. Llavors l'esponja capta els nutrients i absorbeix l'oxigen. S'ha de considerar la gran quantitat d'aigua que filtren que sol ser cada 24 hores unes 200.000 vegades el volum de l'esponja. Principalment la seva alimentació consisteix en bacteris i petites partícules orgàniques.

 

Com es reprodueix?

Són gairebé sempre hermafrodites, és a dir, que un individu presenta els dos sexes, encara que també hi trobem separació de sexes. Es poden reproduir de forma asexual o sexual. En la forma asexual un part de l'esponja se separa i d'aquesta part surt un nou individu. En la reproducció sexual intervenen els típics òvuls i espermatozoides. L'esperma és evacuat cap a l'exterior i a través de l'aigua arriba a una altra esponja on entrarà pel porus i fecundarà l'òvul.

 

Es pot confondre?

Aquesta espècie es pot confondre amb Axinella damicornis, ja que és d'un color semblant i són més o menys de la mateixa mida, tot i que Axinella verrucosa sovint és més gran. La característica més destacada d'Axinella verrucosa és que la seva forma recorda més aviat a uns dits cilíndrics i això permet diferenciar-la amb certa seguretat. A més la seva superfície és llisa i com de vellut.

 

Curiositats

· Les esponges ja fa molt de temps que habiten el planeta terra concretament uns 600 milions d'anys. Però la biologia d'aquesta espècie no està molt estudiada.

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Ordre: Axinellida, Familia: Axinellidae, Clase: Demospongiae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB