Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Balssia gasti es / en

Nom científic: Balssia gasti

(Balss, 1921)

Nom comú:

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Fins 70 m

Mides: Fins a 15 mm

Com és?

Balssia gasti (Blass, 1921) és una petita gamba d'uns 12-15 mil·límetres de longitud amb una variació cromàtica de vermella-ataronjada fins a més blanquinosa. El perèion, que consisteix en el conjunt de segments del tòrax, és globós i fàcil de reconèixer. Just a la part més dorsal en tenen tres dents amb una clara diferència si parlem de mascles i femelles. En els mascles totes tres dents són d'unes dimensions similars, però en les femelles la segona és molt més gran i similar a una gepa. Les antenes només tenen una única espina. 

 

On viu?

Es troba normalment sobre Eunicella singularis, Corallium rubrumLeptogorgia sarmentosaEunicella verrucosa. Però per poder viure sobre aquests organismes i passar desapercebuts adapta la seva coloració amb diferents tonalitats i així no veure's amenaçat.  La seva distribució general va des de l'Atlàntic, les costes occidentals d'Àfrica i Guinea. Alhora també el trobem a la Mediterrània occidental. El trobarem fins als 70 metres de fondària.

 

Com s’alimenta?

S'alimenten dels coralls sobre els quals viuen.

 

Com es reprodueix?

Les femelles portadores de ous acostumen a trobar-se entre els mesos de maig a octubre, tot i que l'època més favorable per la reproducció es concentra al període més estival.

 

Es pot confondre?

Sí, es pot confondre amb Balssia noeli, tot i que Balssia gasti té el tòrax més accentuat, com amb un gep, i això permet distingir-les.

 

Curiositats

· El corall vermell Corallium rubrum (Linnaeus, 1758), tan apreciat a les nostres costes, sovint es veu atacat per aquests crustacis. 

 

Taxonomia

Fílum: Arthropoda; Superclasse: Crustacea; Classe Malacostraca; Ordre: Decapoda; Família: Palaemonidae; Gènere: Balssia

 

Enllaç al glossari

 

 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB