Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Belone belone es / en

Nom científic: Belone belone

(Linnaeus, 1761)

Nom comú: Cat: Agulla prima, Cast: aguja, Ang: Garfish, Fr: Aiguille

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió en aigües obertes

Fondària: Fins als 5 m

Mides: Fins a 95 cm

Com és?

Peix de cos prim, molt allargat i una mica comprimit lateralment. Pot arribar fins a 80 o 90 cm de longitud (segons la subespècie). Té una coloració blau-verdosa al dors que es difumina cap als laterals (que també poden ser argentats) i la zona ventral pot ser blanca o platejada. Té el cos cobert per escames petites. El cap es perllonga en una boca llarga, amb la mandíbula inferior una mica més llarga que la superior. Les dents són relativament grans, espaiades i agudes (una mica majors a la mandíbula superior). Té els ulls grans i a prop d’aquests se situen els orificis nasals. Les dues aletes ventrals estan aproximadament a la meitat del cos i són molt petites, mentre que les aletes dorsal i anal estan situades al mateix nivell i molt endarrerides (a prop de la cua). Les aletes pectorals són petites i estan altes als laterals, just darrere del cap. L’aleta de la cua (aleta caudal) pot arribar a ser molt escotada, adquirint forma d’U.

 

On viu?

És una espècie comuna a mar obert, en aigües superficials (fins a 5 m de profunditat), on pot ser observada nedant. Viu a la zona oriental de l’oceà Atlàntic, al mar Mediterrani i al mar Negre. Normalment a zones de climes temperats.

 

Com s’alimenta?

S’alimenta de peixos petits i crustacis que captura a les aigües superficials.

 

Com es reprodueix?

L’època reproductora de l’agulla és de març a juny. La fecundació té lloc a l’aigua i el peix col·loca els ous sobre algues o altres objectes fixant-los mitjançant uns 60 – 80 fils.

 

Es pot confondre?

Possible confusió amb Belone svetovidovi (Colette et Parin, 1970).  Aquest peix té el cos més comprimit i les dents més petites i menys espaiades, Presenta les òrbites més juntes.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Classe: Osteichthyes, Subclasse: Actinopterygii, Ordre: Beloniformes, Família: Belonidae, Gènere: Belone

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB