Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 10. Cucs » Bonellia viridis es / en

Nom científic: Bonellia viridis

Rolando, 1821

Nom comú: Cat: Bonelia, Eng: Green spoon worm; Fr: Bonellie verte; It: Bonellia; De: Grüne Bonellia

Grup: 10. Cucs

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins als 100 m

Mides: Fins a 1 m

Com és?

La femella té el cos de color verd fosc i està dividit en dues parts, la trompa i el tronc. La trompa, que és acanalada, acaba amb una bifurcació ondulada i pot mesurar fins a 1 metre de llargada; el tronc té aspecte globós i mesura entre 5 i 15 cm aproximadament. El mascle no es pot veure a simple vista, ja que sol mesurar entre 2 i 4 mm, té el cos aplanat i no té trompa.

 

On viu?

Viu entre les roques i dins de petites cavitats. L’única part visible d’aquest animal és la trompa (al mínim indici de perill es retrau). La trobem a fondàries que van des dels 2 metres fins als 100 aproximadament, tot i que és més freqüent trobar-la fins als 40 metres de profunditat. És un animal nocturn, així doncs, la podrem veure en immersions nocturnes i en coves. Aquesta espècie s’estén per la zona atlàntica europea i el Mediterrani.

 

Com s’alimenta?

La femella s’alimenta de partícules que floten a l’aigua i de petits invertebrats. La trompa fabrica una substància mucosa (bonelina) que envolta els petits invertebrats i les partícules d’aliment. Després són transportats pel canal de la trompa fins a la boca gràcies a uns petits cilis que fan de cinta transportadora. El mascle s’alimenta de la femella i actua com a paràsit.

 

Com es reprodueix?

Té una reproducció interna, cosa poc freqüent al medi aquàtic. El mascle entra dins l’aparell reproductor de la femella i la fecunda. Dels ous resultants en sortiran larves sense un sexe definit. Aquestes larves tenen un període de vida lliure i després pateixen una metamorfosi. Si les larves cauen a sobre o a prop d’una Bonellia femella aquestes es transformaran en mascles. Si cauen, en canvi, sobre el terra i lluny d’una femella es transformaran en femelles.

 

Es pot confondre?

És inconfusible.

 

Curiositats

· Una sola femella pot tenir fins a 85 mascles.

· La femella pesa 100 milions de vegades més que el mascle.

· La substància que segrega la Bonellia s’anomena bonelina; la bonelina dóna color i es creu que també dóna protecció contra bacteris, ja que és tòxica.

· S’han fet estudis que demostren que la bonelina té propietats antitumorals.

 

Taxonomia

Regne: Animalia, Fílum: Echiura, Ordre: Echiurida, Família: Bonellidae, Gènere: Bonellia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB