Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 12. Mol·luscs » Callistoctopus macropus es / en

Nom científic: Callistoctopus macropus

(Risso, 1826)

Nom comú: Cat: Pòpara; Cast: Pulpón; Eng: White-spotted octopus, Long-armed octopus; Fr: Poulpe tacheté, Poulpe à bras longs

Grup: 12. Mol·luscs

Tipus paisatge: Immersió nocturna

Fondària: Fins a 100 m

Mides: Fins a 14 cm (excloent el tentacles). Amb tentacles fins a 1 m

Com és?

Pop de color marró-vermellós amb nombroses taques blanques fosforescents. Es caracteritza per tenir el primer parell de braços dorsal, i a vegades el segon, més grossos i llargs que la resta. Mesura, aproximadament, 14 centímetres (mesura del mantell, s'explica en l'apartat de curiositats) i les seves potes poden arribar a mesurar més d'un metre.

 

On viu?

De dia es manté amagat dins de cavitats i de nit surt a alimentar-se cap als fons sorrencs. Es troba sempre en aigües càlides i/o temperades. La seva distribució comprèn el mar Mediterrani, l'oceà Atlàntic, l'oceà Pacífic i l'Índic. S'han vist exemplars fins als 100 metres de profunditat.

 

Com s’alimenta?

Aquesta espècie s'alimenta de bivalves, crustacis, peixos i altres pops, gràcies al seu potent bec i a una glàndula que segrega verí. Té hàbits nocturns, és a dir, de nit surt a buscar aliment als fons sorrencs.

 

Com es reprodueix?

El seu cicle de vida és poc conegut. Es reprodueix entre la primavera i finals d’estiu. Els pops són ovípars i la femella cobreix amb la seva posta el sostre del seu cau. Mentre dura la incubació, uns dos mesos, es dedica a supervisar-la i a tenir-ne cura. Un cop eclosionats els ous, la femella acostuma a morir d’esgotament.

 

Es pot confondre?

Es pot arribar a confondre amb Octopus vulgaris, però, aquest, té els braços més curts i no té taques blanques.

 

Curiositats

· La mesura dels “pops” es fa a partir de la mida dels seus mantells. Es mesura la distància entre els ulls i la vora de la part posterior del mantell.

· El nom “macropus” vol dir “peus grans” que és un dels trets que el distingeix d’altres pops.

· Tots els pops tenen l'anomenat "bec de lloro", un bec molt semblant al d'un lloro que té una musculatura associada molt potent que els serveix per trencar, per exemple, les closques dels mol·luscs dels quals s'alimenten.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca; Classe: Cephalopoda; Subclasse: Coleoidea; Superordre: Octopodiformes; Ordre: Octopoda; Subordre: Incirrata; Superfamília: Octopodoidea; Família: Octopodidae; Gènere: Callistoctopus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB