Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Hexacoral·lis » Cladocora caespitosa es / en

Nom científic: Cladocora caespitosa

(Linnaeus, 1767)

Nom comú: Cat: Madrèpora mediterrània. Cast: Madrépora mediterránea. Ang: Cladocora. Fr: Cladocore. It: Pagnotta Madrepora, Cespuglio di mare. Ale: Rasenkoralle

Grup: 08. Cnidaris - Hexacoral·lis

Tipus paisatge: Immersió fonda, Immersió poc fonda

Fondària: Fins 50 m

Mides: Les colònies poden mesurar de 50 cm a 1 m de diàmetre i fins 10 cm d'alçada

Com és?

Corall gairebé sempre colonial amb un esquelet calcari compacte. Provoca grans monticles de fins a 1 metre  en una estructura similar als coralls tropicals, la forma de les quals depèn de la fondària, la lluminositat i els corrents. De color marró, els tentacles poden estar desplegats dia i nit encara que són retràctils i s’amaguen en unes estructures de 4 o 5 mil·límetres aproximadament. Presenta una associació amb algues (zooxantel·les), sovint dianofícies.On viu?

Es troba a l’estatge infralitoral fins a uns 50 metres de fondària. En fons rocosos o praderies de posidònia. La trobem a tota la Mediterrània.

 

Com s'alimenta?

La colònia s’alimenta per la captura de plàncton i pels productes nutritius sintetitzats per les algues associades.

 

Com es reprodueix?

Es reprodueix per gemmació a la base dels pòlips. No es coneix reproducció sexual.

 

Es pot confondre?

Podria confondre’s amb Hoplangia durotrix Gosse, 1859 i Polycyathus muellerae (Abel, 1959) però aquestes altres dues espècies viuen en coves i no comparteixen l’hàbitat amb C. caespitosa (Linnaeus, 1767). També poden confondre's amb Oculina patagonica De Angelis, 1908. 

 

Curiositats

· Juntament amb Cladocora debilis Kützing, 1849 són els únics representants europeus d’una família comuna en esculls tropicals. Pot viure fins a 300 anys.

· En el mediterrani s'han trobat certs llocs on les colònies han expulsat les seves algues associades (Bleaching). Encara que gràcies a aquestes, és un dels majors productors de carbonat del Mar Mediterrani.

· També es coneix com a Madrepora caespitosa.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria, Classe: Anthozoa, Subclasse: Hexacorallia Zoantharia,  Ordre: Scleractinia, Subordre: Caryophylliina, Família Caryophylliidae, Gènere: Cladocora

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB