» Reportatge


El Thalassa sobre el CIB

ON-LINE, al següent enllaç:

Thalassa "Busseig mediambiental"

Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns, Dimarts, Dimecres i Dijous de 18 a 21 h

MATINS:
Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Cliona celata es / en

Nom científic: Cliona celata

Grant 1826

Nom comú: Cat: Esponja perforant; Cast: Esponja perforante; Fr: Clione jaune

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 100m

Mides: Fins a 20cm

Com és?

És una esponja perforant, és a dir, va formant galeries a la roca a mesura que creix. És de color groc amb tonalitats verdoses i les papil·les són grogues-brunes d’entre 1 i 5mm de diàmetre. Pot presentar tres formes diferents: alfa, beta i gamma, que es diferencien per la forma i posició de les papil·les. 

 

On viu?

Perfora roques que es troben a l’ombra, algues dures (calcàries), algues vermelles i closques de bivalves. Aquesta esponja es localitza des d'aigües superficials (amb marees moderades) fins a grans profunditats. La seva distribució abarca el Mediterrani, l’Atlàntic oriental, el Mar del Nord i el Mar Bàltic. La forma alfa és l’única que s’ha trobat al Mediterrani, mentre que a l’Atlàntic també s’han trobat les altres dues. 

 

Com s’alimenta?

És filtradora activa. Les cèl·lules especialitzades en la filtració són els coanòcits. Aquests s’encarreguen de crear una corrent d’aigua que arrossega plàncton, matèria orgànica en descomposició i minerals cap a l'interior del seu cos. 

 

Com es reprodueix?

Són hermafrodites, és a dir, els dos sexes conviuen en un mateix individu. Quan fan reproducció sexual, les cèl·lules reproductores masculines i femenines són expulsades en moments diferents i, posteriorment, són filtrades com si es tractès d'aliment. De la fecundació, que és interna, en surten larves nedadores que arriben al terra, es fixen i es transformen en una nova esponja. També es poden reproduir asexualment per gemmació, és a dir, un grup de cèl·lules forma una mena de protuberància que es desprèn de l'animal original formant un nou individu. 

 

Es pot confondre?

Es podria arribar a confondre amb Cliona viridis però les distingim pel fet que Cliona celata és més groga i té els òsculs (orificis per on circula l'aigua) més petits.  

 

Curiositats

· A França les perforacions causades per aquesta esponja a les closques de bivalves, es coneixen com “malaltia del pa d’espècies”. 

 

Taxonomia

Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Classe: Desmospongiiae, Subclasse: Tetractinomorpha, Ordre: Hadromerida, Família: Clionidae, Gènere: Cliona 

 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
» CIB al Facebook


SEGUEIX-NOS AL FACEBOOK

 

Informació, fotografies de les nostres activitats... i molt més al Facebook

RSS Noticies CIB