Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 07. Cnidaris - Octocoral·lis » Cornularia cornucopiae es / en

Nom científic: Cornularia cornucopiae

(Pallas, 1766)

Nom comú:

Grup: 07. Cnidaris - Octocoral·lis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 25 m

Mides: Fins a 10 mm

Com és?

És un corall que fa colònies petites, amb pòlips relativament separats (2-7 mil·límetres), connectats per estolons de longitud variable. Els estolons són circulars en secció, coberts d’una cutícula quitinosa gruixuda que no s’adhereix fortament al substrat. L’antostele, que és la cavitat on el pòlip pot amagar els tentacles, està cobert també per una cutícula gruixuda. La corona de tentacles és senzilla, amb 8 tentacles amb 14-18 pínnules a cada banda. L’estoló i l’antostele tenen un color beix o marró clar. L’antocodi, que comprèn la part retràctil, la boca i els tentacles, és d’un color blanc translúcid. El gènere Cornularia es caracteritza per no presentar espícules.


On viu?

Habita a la zona intermareal i infralitoral, sobre esponges, briozous, ascidis, hidrozous o algues. Necessita viure en un lloc on hi hagi un xic de corrent per evitar que la sedimentació l’ofegui. Es distribueix per la Mediterrània occidental, però també és present a les costes atlàntiques d'Espanya, Portugal i França. S’ha trobat un cop a Anglaterra.

Com s'alimenta?

Utilitza els sucres i nutrients que li proporcionen les algues simbionts. Això li proporciona entre el 70-95% de les necessitats alimentàries. La resta l’obté capturant organismes planctònics gràcies als tentacles.

Com es reprodueix?

Els pòlips alliberen esperma i òvuls, que en unir-se formaran un zigot i una larva que s’unirà al substrat. Es reprodueix a la primavera i a l’estiu. Les colònies solen tenir separació de sexes.

 Es pot confondre?

Es pot confondre amb Cervera atlantica, que és de la mateixa família, però té els estolons fortament units al substrat.

Curiositats

· Cornularia cornucopiae és l’espècie tipus del gènere.

· Cornularia era un gènere de diatomees (Greville,1865).

· Que se sàpiga només hi ha dues espècies de Cornularia: C. cornucopiae al Mediterrani i C. pabloi en aigües de Sud-àfrica.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria, Classe: Anthozoa, Subclasse: Octocorallia, Ordre: Alcyonacea, Subordre: Stolonifera, Família: Cornulariidae, Gènere: Cornularia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB