Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 06. Cnidaris-Meduses » Cotylorhiza tuberculata es / en

Nom científic: Cotylorhiza tuberculata

(Macri, 1778)

Nom comú: Cat: Borm groc, ou ferrat, acalefo crespat; Cast: Medusa huevo frito, aguacuajada; Eng: Mediterranean jelly, fried egg jellyfish

Grup: 06. Cnidaris-Meduses

Tipus paisatge: Immersió en aigües obertes

Fondària:

Mides: Fins a 25 cm

Com és?

És una espècie de mida entre mitjana i gran amb els seus de 20 a 40 centímetres. El diàmetre de l'ombrel·la pot arribar a assolir els 35 cm (tot i que normalment té uns 20 a 35 cm). És fàcilment identificada per la seva forma "d'ou ferrat". Posseeix una ombrel·la aplanada amb una protuberància central de color més fosc, que és més consistent al tacte. Té 8 braços orals, 8 ropàlies (òrgans sensorials) i 16 lòbuls marginals. Dels braços orals surten unes ramificacions molt nombroses en forma de petits tentacles, alguns d'ells d'un color violeta molt vistós. Semblen també "botons" blavosos o blancs. Sempre va envoltada d'alevins de peixos als quals alberga. La coloració és bruna-ataronjada, a causa de les algues simbiòtiques que viuen en els seus teixits.

 

On viu?

És una medusa pelàgica, que viu tant en aigües someres com a més profundes. És freqüent a tota la Mediterrània especialment a les costes andaluses. El seu desplaçament és provocat pels corrents encara que tenen una bona capacitat de desplaçament propi. En els últims anys la seva abundància ha anat en augment podent localitzar-se en grans quantitats.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta de preses que captura amb els seus braços bucals.

 

Com es reprodueix?

Hi ha alternança de generacions entre fase pòlip i la fase medusa. En la fase pòlip es dóna la reproducció asexual; el pòlip es transforma i allibera una única larva, l'èfira (estadi juvenil de les meduses). Les meduses tenen sexes separats, per tant, podrà donar-se la reproducció sexual. Mascles i femelles alliberen els gàmetes a l'aigua i, si hi ha fecundació, en sortirà una larva que es fixarà a terra formant un pòlip.

 

Es pot confondre?

No es pot confondre pel seu color i forma. No presenta tentacles com les seves espècies emparentades Rhizostoma pulmo (Macri, 1778) Catostylus tagi (Haeckel, 1869).

 

Curiositats

· A partir de l'any 1995 van començar a constituir una autèntica plaga a la Mar Menor, amb la medusa Rhizostoma pulmo (Macri, 1778). En els anys de major abundància va arribar a assolir prop de 100 milions d'individus. L'any 2005 no va aparèixer, però en el 2006, encara que en quantitats baixes (uns 7 milions) va començar a recuperar-se de nou; tot i les investigacions fetes, no s'ha pogut reduir la plaga.

· Aquesta medusa té certa importància sanitària a causa de les seves picadures. Tot i que el seu contacte produeix una lleugera coïssor i picor, no produeix lesions. Els tentacles, curts, no són extremadament urticants.

· És una de les meduses europees més acolorides.

· Sovint l'acompanyen peixos juvenils.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria (Cnidaris), Classe: Scyphozoa (Escifozoos), Ordre: Rhizostomeae, Família: Cepheidae, Génere: Cotylorhiza.

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB