Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 08. Cnidaris - Anèmones » Cribrinopsis crassa es / en

Nom científic: Cribrinopsis crassa

(Andres, 1881)

Nom comú: Cast: Actinia gorda; Eng: Fat anemone; It: Attinia grossa; De: Fleischanemone

Grup: 08. Cnidaris - Anèmones

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 50m

Mides: Fins a 15cm, el disc bucal d'uns 7cm i els tentacles 5cm

Com és?

Cribrinopsis crassa és una espècie solitària de colors que oscil·len de verd grisós a verd fluor. És un pòlip amb un peu de diàmetre d’uns 5 a 6 centímetres, la cavitat central del qual està dividida per envans. El peu s’acaba per una boca-anus al mig d’un disc de 96 tentacles disposats en 5 fileres. El disc oral pot sobrepassar els 7cm. L’interior és molt simple, té una bossa de paret doble. Els tentacles són curts i arrodonits, amb un anell clar i una part de color rosa violaci. La columna és d’un color groc clar amb 48 fileres de berrugues púrpures-vermelloses bordejades per un color groc més intens que el de la columna.

 

On viu?

Al Mediterrani únicament (Adriàtic i part occidental).

 

Com es reprodueix?

Via sexuada: espècie ovípara. La fecundació s’efectua a l’aigua, les larves són nedadores. Els sexes són separats. La reproducció s’efectua quan la temperatura està al nivell més baix, ja que aquesta espècie és d’origen àrtic. Via asexuada: per fissió longitudinal al llarg del tronc.

 

Es pot confondre?

Si, es pot confondre amb Condylactis aurantiaca, encara que aquesta última és de diàmetre superior, de color semblant però amb tentacles més fins i més llargs. El seu peu no està sobre un substrat dur i, a més, pot enfonsar-se a la sorra, mentre que Cribrinopsis crassa no.

 

Curiositats

· Cribrinopsis crassa és un macròfag depredador nocturn.

· Els tentacles tenen un tipus de cèl·lules urticants (cnidoblasts) que contenen càpsules amb forma d’arpons (nematocists o cnidocists) capaços d’injectar un verí.

 

Taxonomía

Filum: Cnidaris, Classe: Anthozoa, Subclasse: Hexacorallia, Ordre: Actinaria, Subordre: Nyantheae Thenaria, Família: Actiniidae, Gènere: Cribrinopsis

 

Enllaç al glossari

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB