Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 24. Glossari » · Crustaci es / en

Nom científic: · Crustaci

Nom comú:

Grup: 24. Glossari

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària:

Mides:

Antena: És un apèndix sensorial que es troba a la part frontal de l’animal. En el cas dels crustacis les antenes són el segon parell d’apèndixs. En el cas dels nauplis (larves), les antenes poden solen tenir funció nedadora.

 

Antènul·la: És un apèndix sensorial que es troba a la part frontal de l’animal. En el cas dels crustacis, les antènul·les són el primer parell d’apèndixs, el segon parell, són les antenes.

 

Cefalotòrax: És el nom que rep la fusió del perèion amb el cèfalon (la regió del cap). És molt típic dels artròpodes crustacis. També se’l pot anomenar closca.

 

*Glàndula antenal: S’anomena d’aquesta manera per la seva proximitat a les antenes, tot i això, la seva funció és excretora.

 

Maxil·lípede: És un apèndix bucal auxiliar. La seva funció és subjectar les preses.

 

Perèion: Està format pels segments lliures del tòrax de l’animal.

 

Pereiopodi: És el nom que rep cada un dels apèndixs del perèion. Poden tenir funcions molt diverses (natació, alimentació, intercanvi gasós, defensa...).

 

Plèon: És el nom que rep l’abdomen en els crustacis. Està format per un nombre variable de segments.

 

Pleopodi: És el nom que rep cada un dels apèndixs del plèon. Tenen funció nedadora.

 

*Quelípede: Primer parell d’extremitats o apèndixs modificats en forma de pinça. Tenen una funció clarament prènsil. Aquest tipus d’apèndix és molt evident en alguns grups de decàpodes ( les pinces dels crancs, dels llamàntols...).

 

Rostre: Prolongació de la closca o cefalotòrax d’alguns crustacis. És una estructura que ens pots servir per diferenciar diferents espècies de gambes per exemple.

 

Tèlson: Última peça de l’esquelet dels crustacis. El tèlson i els uropodis formen la part caudal de l’esquelet de l’animal, aquest conjunt de peces forma una estructura en forma de vano que té funció nedadora. A la base del tèlson trobem l’anus.

 

Uropodi: És cada un dels últims apèndixs de l’abdomen de l’animal (són diferents dels típics pleopodis). Es troben a banda i banda del tèlson i, juntament amb aquest, formen una estructura en forma de vano que té funció nedadora.

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB