Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 04. Plantes superiors » Cymodocea nodosa es / en

Nom científic: Cymodocea nodosa

(Ucria) Ascherson

Nom comú: Cat: Algueró, Nimfa de les aigües marines; Cast: Seba; Eng: Slender seagrass

Grup: 04. Plantes superiors

Tipus paisatge: Immersió en sorra, Immersió poc fonda

Fondària: Fins 10 m

Mides: 15-40 cm de llarg i 3-4 mm d'ample

Com és?

És una planta de color verd clar o verd fosc, les fulles tenen forma de cinta estreta amb 7-9 nervis paral·lels. Els brots que surten de l’arrel mesuren pocs mil·límetres de llargada i estan segmentats en trossos regulars. Les flors masculines i les femenines es formen en feixos separats. Els fruits creixen, generalment, per parelles a la base del feix.

 

On viu?

Espècie pròpia de l'infralitoral (zona sempre submergida), distribuïda àmpliament al Mar Mediterrani i a l'Atlàntic NE, des del sud d'Espanya fins les a Canàries. Està present en sòls arenosos-fangosos en llocs protegits des de la superfície fins a 10 metres. Localment forma praderies molt extenses junt amb Posidonia oceanica i Zostera nolti.

 

Com es reprodueix?

Fa unes flors poc aparents i difícils de veure entre les llargues fulles. Les plantes es dispersen per creixement de rizomes (tiges subterrànies) només en superfícies horitzontals.

 

Es pot confondre?

Al Mediterrani es podria confondre amb altres plantes aquàtiques com pot ser Posidonia oceanica tot i que aquesta última és més gran i les fulles són bastant més gruixudes. També es pot confondre amb Zostera marina (té les fulles més grans, amb una amplada d'uns 5 a 12 mm, amb els extrems arrodonits) o amb Zostera nolti (molt més petita amb fulles menys gruixudes).

 

Curiositats

· A més d’estabilitzar el terra amb les arrels, també serveix com a suport d’una gran quantitat d’algues filamentoses i invertebrats.

· Igual que Posidonia oceanica, també dóna protecció als juvenils de diferents espècies de peixos; d'aquí el seu alt valor ecològic.

 

Taxonomia

Regne: Plantae, Subregne: Tracheobionta, Fílum: Magnoliophyta, Classe: Liliopsida, Ordre: Alismatales, Família: Cymodoceaceae, Gènere: Cymodocea

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB