Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Dentex dentex es / en

Nom científic: Dentex dentex

(Linnaeus, 1758)

Nom comú: Cat: Déntol, reixet, somera; Cast: Dentón; Eng: Common dentex; Fr: Denté commun

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Immersió fonda

Fondària: Fins als 50 m

Mides: Fins als 60 cm

Com és?

Té el cos ovalat i comprimit lateralment, es distingeix per tenir el front quasi recte i pot arribar a pesar uns 10 kg. Té el cap gran i els ulls petits. A la boca trobem unes dents fortes (d'aquí li prové el nom de dentex), aquestes dents són més grans al davant que al darrere. Tot i que majoritàriament és platejat té unes petites taques de color negre i blau a la part del dors que el fa fàcil de diferenciar. Pot arribar als 70 cm de llargada, però el solem trobar entre els 30 i els 50 cm. Respecte a les aletes podem dir que són clarament espinoses.

 

On viu?

El trobem sobre fons de roca amb vegetació entre els 0 i els 200 m de profunditat encara que és més freqüent entre espigons i roquissars del litoral (0-50 m). Tot i que durant l'estiu el trobem prop de la costa durant l'època d'hivern marxa cap a zones més profundes. El trobem des del mediterrani al Senegal (amb menor presència). El podem trobar en petits grups de 4 o 5 individus quan són joves, però els individus adults es troben sols freqüentment.

 

Com s'alimenta?

Aquesta espècie és carnívora i voraç. S'alimenta de peixos petits, de juvenils, de crancs i de cefalòpodes com ara els calamars (pareix que el seu aliment preferit). De vegades s'observa caçant sobre banc de peixos amb certa violència. Tot i la seva voracitat a l'hora d'alimentar-se és totalment inofensiu.

 

Com es reprodueix?

Tenen sexes separats tot i que podem trobar alguns casos d'hermafroditisme en les primeres etapes de la seva vida. Com la majoria dels peixos tenen una reproducció externa (expulsen òvuls i esperma a l'aigua i es produeix la fecundació). La seva època reproductora es compren entre març i maig. Els juvenils són de color groc verdós.

 

Es pot confondre?

Es pot arribar a confondre amb el pagre pigallat (Pagrus coeruleostictus (Valenciennes, 1830)) però aquest té el front més abombat, el déntol el té més recte.

 

Curiositats

· Aquesta espècie és molt apreciada en gastronomia.

· És un peix molt desconfiat, però curiós, pot ser que s'apropi després de moltes anades i vingudes si mostrem indiferència.

· Quan es mor adquireix una tonalitat rosada.

· S'ha assajat el seu cultiu en piscifactories amb bastant èxit.

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Classe: Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Sparidae, Gènere: Dentex

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB