Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Diplodus cervinus cervinus es / en

Nom científic: Diplodus cervinus cervinus

(Lowe, 1838)

Nom comú: Cat: Sarg imperial, presoner, sard reial; Cast: Sargo real o sargo breado, Eusk: Txapasta, Ang: Zebra sea bream, Fra: Tambour, Ale: Zebrabrasse

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins als 80 m

Mides: Fins a 60 cm

Com és?

Aquest peix té forma ovalada i és de color platejat intens amb unes línies transversals fosques (4 o 5). També té una taca fosca a sobre els ulls. Les seves aletes són espinoses i translúcides. Arriba als 60-65 cm de longitud aproximadament. Té una boca amb els llavis gruixuts i amples.

 

On viu?

És una espècie costanera que prefereix aigües càlides, la trobem entre els 2 i els 80 m, però poden viure fins als 300 m de profunditat. Els podem trobar sobre diferents fons com per exemple fons de roca, de sorra, de fang, etc. Normalment els podem veure en petits grups de 5 a 10 individus. Al mediterrani és absent al Golf de Lleó, al mar Adriàtic i al mar Negre. A l'Atlàntic el trobem des del golf de Biscaia fins a Madeira i les Canàries. Sol nedar acompanyat d’altres espècies comDiplodus vulgaris (Geoffroy St. Hilaire, 1817) (Variada).

 

Com s’alimenta?

Són omnívors (mengen de tot) encara que tenen més predilecció per altres animals que no pas per les algues. Mengen petits crustacis, mol·luscs, petits eriçons i cucs. Són totalment inofensius per a nosaltres.

 

Com es reprodueix?

Tenen una fecundació externa, alliberen l’esperma i els òvuls a l’aigua on es fecundaran. La seva època de reproducció es dóna entre gener i abril.

 

Es pot confondre?

Tot i que el gènere Diplodus té certes similituds entre les diferents espècies, són totes fàcils de reconèixer.

 

Curiositats

· És el sard més gros i pot arribar a pesar fins a 5 kg.

· És apreciat en l’esport de la pesca submarina (la talla mínima legal de captura són 15 cm).

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Classe; Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Sparidae, Gènere: Diplodus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB