Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 21. Peixos ossis » Diplodus vulgaris es / en

Nom científic: Diplodus vulgaris

(Geoffroy Saint Hilaire, 1817)

Nom comú: Cat: Variada, patena, sard, sarg, verada, vidriada, Cast: Sargo mojarra, Ang: Common two-banded seabream, Fran: Sar a tête noir, Ita: Sarago fasciato, Eusk: Muxar arrunta, Gall: Mucharra

Grup: 21. Peixos ossis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 50 m

Mides: Fins a 40 cm

Com és?

Com la majoria de les espècies d'aquest gènere la variada (Diplodus vulgaris (Geoffroy Saint Hilaire, 1817)) és un peix ovalat, de color platejat i amb els llavis gruixuts i amples. A més a més, té uns tons daurats i dues taques fosques molt característiques, una a la base de la cua i l'altra darrere del cap a la part de dalt de l'opercle (on trobem les brànquies). Pot arribar fins als 30 cm de longitud.

 

On viu?

Com tot el seu gènere viu a la zona de costa. La trobem entre la línia de roques i la de sorra fins a una profunditat de 50 m. Tot i que el trobem excepcionalment fins als 100 m viu majoritàriament a les zones superficials.

 

Com s’alimenta?

S'alimenta de bivalves, algues, eriçons, cucs, crustacis… És totalment inofensiu per a nosaltres.

 

Com es reprodueix?

Aquesta espècie és hermafrodita proteràndrica (primer es forma i es desenvolupa l’aparell reproductor masculí i després l’aparell reproductor femení). La seva fecundació, com en la majoria dels peixos, és externa i es basa en l’alliberació a l’aigua tant de l’esperma com dels òvuls on es donarà la fecundació. Aquesta espècie es reprodueix durant la tardor.

 

Es pot confondre?

Tot i que trobem similitud amb les altres espècies del mateix gènere no són gaire difícils de diferenciar gràcies a la seva varietat de taques.

 

Curiositats

· Aquesta espècie sol barrejar-se amb bancs d'altres sards.

· Aquesta espècie té importància comercial, es pesca amb palangre (típic de la pesca artesanal, consisteix en una corda des d’on en surten altres  més primes i més petites acabades amb un ham).

 

Taxonomia

Fílum: Chordata, Subfílum: Vertebrata, Infrafílum: Gnathostomata, Classe; Actinopterygii, Ordre: Perciformes, Família: Sparidae, Gènere: Diplodus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB