Horari d'atenciˇ al P˙blic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espŔcies » 11. Cucs - PlanÓries » Discocelis tigrina es / en

Nom cientÝfic: Discocelis tigrina

(Blanchard, 1847)

Nom com˙:

Grup: 11. Cucs - PlanÓries

Tipus paisatge: Immersiˇ observant la vida de sota les pedres

FondÓria:

Mides: Fins a 4 cm

Com és?

Discocelis tigrina és un cuc plathelmint de cos pla i ovalat, una mica més punxegut a la part posterior. És de color marró groguenc pàl·lid a la part dorsal, amb nombroses taques negres o marró fosc, més reagrupades a la part central del cos on està la faringe. La part ventral és blanquinosa i més o menys transparent, cosa que permet veure algunes estructures internes com la faringe, els porus genitals o els canals uterins. No té tentacles. A la part anterior presenta dues taques oculars tentaculars lleugerament prominents separades entre elles uns 2 mil·límetres. Cada taca ocular està formada per aproximadament 13 o 14 ocels. Entre aquestes dues taques hi ha altres dues masses d'ocels que conformen els ulls cerebrals, molt difícils d'observar, i presenta també ulls marginals formant una franja molt prima que ocupa el primer terç del marge anterior de l'animal. Una pseudoventosa ventral permet la seva fixació al substrat. La boca està situada al centre de la faringe, just al centre del cos a la part ventral.

 

On viu?

Viu sota les pedres o còdols en fons sorrencs i a poca fondària, juntament amb altres invertebrats com ofiúrids, quitònids i fins i tot altres espècies policlàdides. El seu àmbit de distribució és la Mar Mediterrània.

 

Com s'alimenta?

No hi ha dades sobre l'alimentació d'aquesta espècie, tot i que molts platihelmints són carnívors i mengen, per exemple, petits ascidis.

 

Com es reprodueix?

Són hermafrodites i comparteixen un atri genital comú amb una única obertura a l'exterior, dins de la qual desenvolupen els dos gonòpors. L'aparell masculí manca de vesícula seminal i de vesícula prostàtica, la funció de la qual queda a càrrec de nombrosos i petits òrgans prostatoides que recobreixen les parets atrials i el penis, que és lobulós i muscularitzat. L'aparell femení és senzill, amb una vesícula de Lang en forma de ferradura.

 

Es pot confondre?

Es podria confondre amb Leptoplana tremellaris, però aquesta última és menys freqüent i presenta una ventosa entre els dos porus genitals, mentre que Discocelis tigrina no la té i presenta un sol porus genital comú. D’altra banda, Discocelis tigrina presenta ulls marginals i Leptoplana tremellaris no.

 

Curiositats

· A part d'estar adaptat per a reptar per les roques, és un bon nedador i neda ondulant gràcilment el marge del seu cos.
· És àmpliament utilitzada en investigació per a fer estudis moleculars.

 

Taxonomia

Fílum: Platyhelminthes, Subfílum: Turbellaria, Infrafílum: Rhabditophora, Ordre: Polycladida, Subordre: Acotylea, Família: Discocelidae, Gènere: Discocelis

Guia d'espŔcies


GUIA D'ESP╚CIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espŔcies
RSS Noticies CIB