Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Heterobranquis » Duvaucelia manicata es / en

Nom científic: Duvaucelia manicata

(Deshayes, 1853)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Heterobranquis

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: FIns a 30 m

Mides: Fins a 15 mm

Com és?

Es tracta d'un nudibranqui petit que no creix més de 15 mil·límetres de longitud. El seu cos és prim, rectangular i de color blanc (blanc opac), amb petites taques, més o menys allargades sobre l'esquena de color vermell fosc, marró, verd o negre. Les vores del mantell tenen pigments foscos. L'esquena és quasi plana. Té 4 parells de brànquies ramificades en forma d’arbre. El rinòfors tenen els extrems ramificats. A més, presenta 3 o 4 parells de tentacles llargs, prims i simètrics.

 

On viu?

Aquest nudibranqui viu en zones rocoses i poc profundes, no es troba per sota dels 30 metres. Normalment es troba entre les parets rocoses molt poblades per algues o esponges. Normalment es troba al Mediterrani i també a la costa atlàntica de França i Espanya.

 

Com s’alimenta?

Aquest nudibranqui s’alimenta de petits pòlips coral·lins, com per exemple les espècies Cornularia cornucopiae o Clavularia crassa.

 

Com es reprodueix?

És un organisme hermafrodita. Tot i això la fecundació és creuada i no sol haver-hi autofecundació. La posta té forma d'espiral i normalment és de color blanc, però pot adquirir diferents tonalitats segons l’alimentació.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Duvaucelia plebeia; però aquesta és més gran (16-30 mm), més fosca i amb els tentacles orals més curts. També es pot confondre amb Duvaucelia striata, tot i que les línies negres d'aquesta última haurien de ser un tret distintiu suficient per a no confondre-les.

 

Curiositats

· L'etimologia del nom té el seu origen en el Déu del Mar, Tritó, i en les taques que caracteritzen aquest nudibranqui.

· Fins a finals del 2020, aquesta espècie es coneixia com a Tritonia manicata. Investigacions de Korshunova i Martynov han determinat que torna a pertànyer al gènere Duvaucelia al que ja havia estat assignada anteriorment.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Ordre: Nudibranchia, Família: Tritoniidae, Gènere: Duvaucelia

 

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB