Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 05. Esponges » Dysidea avara es / en

Nom científic: Dysidea avara

(Schmidt, 1862)

Nom comú: Cast: Esponja disidea, Ang: Pink sponge, Fr: Eponge cavernicole violette, Ita: Disidea, Ale: Höhlenwächterschwamm

Grup: 05. Esponges

Tipus paisatge: Immersió en coves, Immersió fonda

Fondària: Entre 14 i 40 m

Mides: Fins 6 cm

Com és?

Esponja de creixement massiu amb lobulacions en forma de tubs d'uns 5 cm de longitud. En l'extrem d'aquestes lobulacions trobem els grans orificis per on s'expulsa l'aigua que tenen fins a 3 cm de diàmetre. En la seva superfície trobem nombroses protuberàncies còniques d'entre 4 i 6 mm d'altura que estan unides per una xarxa de cordons fins. És una esponja de consistència tova. La seva coloració és violàcia més o menys clara amb tons grisencs.

 

On viu?

Viu fixada a sòls rocosos horitzontals a una profunditat d'entre 14 i 40 metres de profunditat. Es distribueix per l'Atlàntic i el Mediterrani i és molt abundant. També es troba dintre de grutes on es pot trobar a menys fondària.

 

Com s'alimenta?

 Són animals filtradors. L'esponja absorbeix l'aigua per uns porus microscòpics que té a la superfície i la condueix per uns canals interiors on es recullen les partícules alimentàries. Un cop fet això l'aigua s'expulsa per un gran orifici i es llança a certa distància per a assegurar que no es filtri de nou. S'alimenta principalment de matèria orgànica en suspensió i dels microorganismes procedents del plàncton.

 

Com es reprodueix?

Són individus hermafrodites que tenen reproducció sexual i asexual per gemmació, és a dir, es formen unes prominències sobre l'individu progenitor que al créixer i desenvolupar-se poden separar-se i formar una nova esponja. En la reproducció sexual els espermatozoides entren pels porus i a l'interior es produeix la fecundació. Com totes les esponges té una gran capacitat de regeneració.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Dysidea fragilis.

 

Curiositats

· Sobre ella solen créixer pòlips de l'espècie Nausithoe puncata. Ells obtenen protecció i aliment i l'esponja utilitza els embolcalls dels pòlips com a elements esquelètics.

· És l'aliment d'alguns nudibranquis com per exemple Felimare tricolor.

· S'estan realitzant assajos amb alguns dels seus metabòlits secundaris per trobar un medicament contra el VIH. Als Estats Units es comercialitza com a antiviral.

 

Taxonomia
 
Fílum: Porifera, Subfílum: Cellularia, Classe: Demospongiae, Subclasse: Ceractinomorpha, Ordre: Dictyoceratida, Família: Dysideidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB