Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 18. Estrelles de mar » Echinaster sepositus es / en

Nom científic: Echinaster sepositus

(Retzius, 1783)

Nom comú: Cat: Estrella vermella; Cast: Estrella espinosa; Eng: Red starfish; Fr: Étoile de mer rouge

Grup: 18. Estrelles de mar

Tipus paisatge: Immersió poc fonda, Immersió en praderia

Fondària: Fins a 250 m

Mides: Fins a 30 cm

Com és? 

És una estrella de forma típica, amb simetria radial, amb el disc centra relativament petit, i amb 5, més rarament 6 o 7 braços llargs, arrodonits i punxeguts. En cada un dels braços per la seva cara inferior presenta diverses files dels anomenats "peus ambulacrals", que utilitza tant per desplaçar-se com per subjectar l'aliment. Té espines curtes que queden recobertes per la pell. Aquesta pell és molt rica en glàndules que produeixen moc amb granulacions. És d'un color vermell més o menys ataronjat molt llampant, tot i que és més clara pel costat aboral. 

 

On viu?

Es troba distribuïda de manera freqüent per tot el Mediterrani, fins a les Açores. Es troba sobre fons rocosos, sorrencs- fangosos i praderies de Posidonia oceanica

 

Com s'alimenta?

S'alimenta sobretot d'esponges i cucs, o de detritus en suspensió. 

 

Com es reprodueix? 

Els sexes estan separats, tot i que hi ha exemplars hermafrodites. No hi ha diferenciació sexual aparent. La fecundació és externa. Els mascles s'aixequen sobre els braços abans de fecundar els ous. Es reprodueixen entre primavera i tardor. 

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb l'espècie comuna vermella Ophidiaster ophidianus. Els braços d'aquesta són més arrodonits i és molt més dura. E. sepositus té una superficie més tova i rugosa. 

 

Curiositats

· No passen per la fase planctònica larvària: les petites estrelles de mar surten directament dels ous, cosa que permet que l'espècie es pugui reproduir en aquari.

 

Taxonomia

Fílum: Echinodermata, Subfílum: Eleutherozoa, Superclasse: Asterozoa, Classe: Asteroidea, Ordre: Spinulosida, Subordre: Leptognathina, Família: Echinasteridae, Gènere: Echinaster

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB