Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Elysia timida es / en

Nom científic: Elysia timida

(Risso, 1818)

Nom comú:

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 8 m

Mides: Fins a 10 mm

Com és?

Bavosa de cos llis amb parapodis (semblen ales laterals) ben desenvolupats i quasi tan llargs com el cos. De color verd pàl·lid o blanc amb petites taques de color vermell intens. Al cap presenta rinòfors parells i enrotllats. Els parapodis són alts, amb els marges lobulats i foliacis.

 

On viu?

Viu al sublitoral somer, associada a algues com Acetabularia acetabulum i Padina pavonica de les que es creu que s’alimenta. A zones determinades, sempre poc fondes, la seva presència pot ser extremadament abundant.

 

Com s'alimenta?

És herbívora i consumeix sobretot algues del gènere Acetabularia, Codium i Padina. També obté sucres dels cloroplasts que ingereix i que es mantenen actius després de la seva ingestió.

 

Com es reprodueix?

Són hermafrodites i l’aparellament sol ser recíproc, amb una dansa d’aparellament característica. Els dos individus es troben cara a cara i es freguen els rinòfors. 1 minut després una es desplaça a la dreta de l’altra, que és quan es transfereixen l’esperma sota la pell clavant-se mútuament els penis (transferència hipodèrmica). Els ous es ponen a la primavera i formen agrupacions en espiral de color blanc d’1 centímetre de diàmetre.

 

Es pot confondre?

Difícilment es pot confondre amb altres espècies d'Elysia.

 

Curiositats

· Els cloroplasts que consumeix es mantenen actius fins a 45 dies després de la seva ingestió, ja que els emmagatzema en departaments especialitzats dins la glàndula digestiva perquè li aportin sucres.

· De fet aquesta bavosa hi ha qui diu que porta les plaques solars incorporades, fent referència a aquesta relació amb els cloroplasts que continuen amb la fotosíntesi a l'interior de l'animal.

 

Taxonomia

 Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Opisthobranchia, Ordre: Sacoglossa, Família: Elysiidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB