Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 14. Mol·luscs - Baboses marines » Elysia viridis es / en

Nom científic: Elysia viridis

(Montagu, 1804)

Nom comú: Cat: Elysia verda; Cast: Elysia verde; Eng: Green Elysia; Fr: Elysie verte; It: Elisia; De: Grüne Samtschnecke

Grup: 14. Mol·luscs - Baboses marines

Tipus paisatge: Immersió poc fonda

Fondària: Fins a 20 m

Mides: Fins a 20 mm

Com és?

Normalment és del color verd que li dona el nom, però pot variar gradualment fins al marró o fins i tot el vermell. Al llarg de tot el seu cos presenta puntets de color blanc, blau o verd. Presenta dos rinòfors (o apèndix sensorials a la part anterior) enrotllats molt visibles amb l’extrem blanc, 2 tentacles i 2 parapodis dorsals en forma d’ales que s’estenen per tot el cos vorejats de color blanc. No presenta closca. La mida habitual és petita, uns 10 mil·límetres, tot i que hi ha autors que parlen de mides superiors, fins als 45 mm.

 

On viu?

En zona litoral i sublitoral sovint sobre algues del gènere Codium, Bryopsis o Ulva, de les quals s’alimenta. A vegades també sobre Posidonia oceanica.

 

Com s'alimenta?

S’alimenta de tota mena d’algues, sobretot dels gèneres Codium, Bryopsis i Ulva. Segons Fretter (1941) Elysia viridis s’enganxa mitjançant unes secrecions i amb la cara contra l’alga. Aleshores amb la ràdula (o dent raspadora) forada la paret cel·lular i aspira el seu contingut.

 

Com es reprodueix?

És hermafrodita i l’aparellament és simultani i recíproc. Els dos individus actuen com mascle i femella alhora. Els ous es dipositen en una massa gelatinosa allargada, més o menys filamentosa i en espiral. Tenen una generació anual.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb altres espècies d'Elysia, com per exemple Elysia margaritae o Elysia hetta. En el cas d'Elysia margaritae, la diferenciació és confusa, tot i que la coloració d'aquesta seria més aviat rosada o blanquinosa. Elysia hetta, de moment només s'ha descrit al golf de Tarento, al sud d'Itàlia, al 1990.

 

Curiositats

· Els cloroplasts que ingereix es mantenen actius i li donen el color verd alhora que li aporten nutrients.

· El color de l'animal de fet depèn de les algues que hagi ingerit, pot variar per tant de forma important, des del verd fins al vermell.

 

Taxonomia

Fílum: Mollusca, Classe: Gastropoda, Subclasse: Opisthobranchia, Ordre: Sacoglossa, Família: Elysiidae

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB