Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 22. Altres Subfílums » Endeis spinosa es / en

Nom científic: Endeis spinosa

(Montagu, 1808)

Nom comú: Cat: Aranya de mar, Cast: Araña de mar, Eng: Sea spider

Grup: 22. Altres Subfílums

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària:

Mides: Fins a 15mm

Com és?

Els endeids presenten el cos prim, llarg i segmentat, amb el cap curt i ample. Únicament els mascles tenen ovígers sense ungla terminal. Tenen les potes primes, amb ungles secundàries. Endeis spinosa té un cos petit de fins a 3 milímetres de longitud i 15mm de llarg a les cames. Les femelles són més grans que els mascles. La proboscide (apèndix allargat i tubular situat al cap) s'infla a la punta, de forma ovalada en secció transversal, i se sosté generalment en un angle de 45 graus per sota de l'eix llarg del cos. El cos està cobert amb una sèrie d'espines disposades irregularment, que són majors en els mascles que en les femelles. La secció de la boca està envoltada per fileres concèntriques d'espines disposades irregularment. Endeis spinosa no té ni quelífers ni palps, i les ungles auxiliars són notablement més curtes que les ungles principals. Els ulls són d'un marró pàl·lid, lleugerament més pàl·lid que en altres picnogònids. Només els mascles d’aquesta espècie tenen potes ovígeres (tercer apèndix del cap on els mascles porten la posta de la femella) amb 7 segments. Tubercle ocular exactament al mig del cap, acuminat i prominent, els quatre ulls relativament petits, més a prop de la base que a la punta del tubercle. Cos translúcid, amb l'intestí i les seves expansions laterals d'un color verd.

 

On viu?

Endeis spinosa habita la zona litoral i sublitoral en profunditats superiors als 12 metres a l’oest de l’Atlàntic, el Mediterrani, les illes Antilles i l’Oest d’Àfrica. En aigües catalanes s’ha trobat a a la Costa Brava i al delta de l’Ebre.

 

Com es reprodueix?

El mascle puja al damunt de la femella, es deixa caure pel seu dors i dóna la volta pel davant, de manera que les superfícies ventrals queden en contacte; a mesura que la femella deixa anar els ous el mascle els va fecundant i els recull en els seus ovígers, on resten fins a l'eclosió. La fecundació és externa i posterior a la posta.

 

Com s'alimenta?

Trenquen, foraden i xuclen amb la proboscis (trompa), tot ajudant-se amb les potes per a la subjecció de la presa. Malgrat les preferències alimentàries no han estat completament determinades, es creu que s’alimenten del detritus que s’acumula o les branques de diferents Hidroides.

 

Es pot confondre?

Endeis spinosa és relativament poc comú. Es confón amb Endeis laevis pero aquest fet podria ser, en certa mesura, a causa de la manca de registres d’aquesta espècie. Endeis spinosa es diferencia de Endeis charybdaea per les ungles auxiliars més llarges i les nombroses espines al voltant de la boca d’aquesta.

 

Taxonomia

Phylum: Arthropoda, Subphylum: Chelicerata, Classe: Pycnogonida, Ordre: Pantopoda, Famila: Endeidae, Gènere: Endeis

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB