Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h i Dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimarts, Dimecres i Divendres d'12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 16. Crustacis » Eualus cranchii es / en

Nom científic: Eualus cranchii

(Leach, 1817 [in Leach, 1815-1875])

Nom comú: Cat: Gambeta cranchii; Cast: Camarón cranchii; Eng: Dwarf shrimp, Cranchii shrimp

Grup: 16. Crustacis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins als 40 m

Mides: Fins a 2 cm

Com és?

És una gambeta curta, compacta i molt corbada. El rostre és curt, arriba fins a l'extrem anterior (del davant) de la base de l'antena. Closca llisa amb una sola espina antenal. Les antènules són plomoses. Té el segon parell de potes molt primes, el segment després del “colze” (el nostre avantbraç) es divideix en sis parts més petites (els artells). El color és molt variable, és semitransparent i té unes cèl·lules amb pigments (colors) negres, vermells, ataronjats i grocs per tot el cos. Els mascles i els juvenils acostumen a ser més transparents a la zona ventral tenyida d'un vermell ataronjat, pot aparèixer de color verd fosc amb una línia vermella al cos i a l'abdomen. Les femelles portadores d'ous (femelles ovígeres) tenen una coloració de tonalitats suaus com roses, blaus, liles, blancs i grisos. L'últim segment del cos rarament té color. Pel que fa a la mida, els mascles arriben fins a 12 mil·límetres i les femelles fins a 22 mm.

 

On viu?

El trobem a poca profunditat a la meitat inferior de la zona de marees, a sota de pedres o entre les algues, a zones de fins a 40 metres de profunditat. L'espècie és present també a grans llacunes i entre Posidònia fins als 70 m. Té una distribució que comprèn el Mediterrani, l'Atlàntic Nord-est i les aigües costaneres de l'Àfrica.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta de petits organismes sèssils (viuen adherits a les roques, p.e) i petites algues, també de diatomees.

 

Com es reprodueix?

No es coneix molta informació al respecte, però a l'Atlàntic s'ha observat que tenen el període reproductiu entre abril i octubre. Les gambes tenen els sexes separats, existeixen mascles i femelles. La femella produeix els ous i, un cop són fecundats pel mascle (fecundació interna), els allibera a l'aigua per tal que es produeixi la metamorfosi (pas d'ou a juvenil).

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Eualus sollaudi. Aquest només es coneix a les costes catalanes per sobre dels 40 m de profunditat. Les principals diferències són que és més petit i que compta amb set artells en comptes de sis a les potes. També es pot confondre amb Eualus occultus, és també transparentós amb petits punts vermells i el trobem també al Mediterrani, així que se'l diferencia bàsicament perquè Eualus cranchii és més acolorit.

 

Curiositats

· Ocasionalment pot estar parasitat per l'isòpode bopírid Hemiarthrus abdominalis.

· Sovint adopta una postura peculiar: s'aferra amb les seves potes i abdomen sobre suports alts.

· A moltes guies es troba com a Thoralus cranchii, però el nom acceptat actual és d'Eualus cranchii.

 

Taxonomia

Fílum: Arthropoda, Subfílum: Crustacis, Classe: Malacostraca, Subclasse: Eumalacostraca, Ordre: Decapoda, Infraordre: Caridea, Superfamília: Alpheeoidea, Família: Hippolytidae, Gènere: Eualus

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB