Horari d'atenció al Públic:

Dilluns: 11h a 15h
Dimarts: 17h a 19h
Dimecres: 11h a 15h
Dijous: 17h a 19h
Divendres: 12h a 15h


Tlf i WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 06. Cnidaris-Meduses » Eudendrium racemosum es / en

Nom científic: Eudendrium racemosum

(Gmelin, 1791)

Nom comú:

Grup: 06. Cnidaris-Meduses

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins a 300 m

Mides: Fins a 20 cm

Com és?

Es un hidrozou colonial fixat al fons amb una alçada d'entre 10 i 20 centímetres. L'eix és recte i presenta un to groc pàl·lid. Al llarg d'aquest eix trobarem altres eixos amb branques que pràcticament mai es fusionen entre ells. Els pòlips tenen una forma cònica allargada i són de color rosa pàl·lid o vermellós. Cada pòlip disposa de 40 tentacles de color blanc que envolten l'anella bucal. Per sota hi ha un altre grup de 20 a 30 tentacles més llargs i flexibles que envolten els superiors.

 

Com s'alimenta?

Fa servir els seus tentacles per capturar el zooplàncton o les restes orgàniques suspeses a l'aigua. L'aliment va a para a la cavitat gastrovascular on es produirà la digestió.

 

Com es reprodueix?

La reproducció dels hidrozous és complexa, donat que pot ser sexual o asexual. En aquesta espècie es desconeixen els detalls, però es pot assumir que s'assembla molt a la d'una espècie model dins el gènere dels hidrozous, la Hydra, que expliquem a continuació.

-Asexual: La forma polipoide es reprodueix sempre de forma asexual, hi hagi o no forma de medusa. És força habitual en organismes colonials, tot i que alguns gèneres solitaris com l'Hydra després poden formar gemmes que es desprendran de l'organisme parental. La reproducció asexual generalment es produeix a través de la gemmació. Les meduses també es formen a partir de gemmes (gonòfors) sobre els pòlips, ja sigui a partir de les parets dels hidrants comuns o en gonozoides especialitzats. En tots els casos les meduses disposen de gònades i es poden desprendre per nedar en llibertat o bé es queden a sobre dels pòlips en forma de meduses reduïdes.

-Sexual: Tots els hidrozous tenen una fase sexual en el seu cicle vital. Gairebé sempre són dioics. Entre els grups que formen meduses, aquestes sorgeixen per gemmació a partir de gonòfors o gonozoides. De fet les cèl·lules germinals són el producte d'altres cèl·lules de la pell que han migrat a punts concrets on formaran les gònades. Aquestes es troben prop de la boca o sobre la superfície de la subombrel·la, a sota dels canals radials. La fecundació és habitualment externa, tot i que algunes espècies només alliberen els espermatozoides i d'aquesta forma la fecundació de l'òvul es produeix sobre el cos de les meduses femenines. En aquells grups que no generen la forma medusoide, els pòlips formen gònades ectodèrmiques simples i transitòries que s'anomenen esporosacs, que són les encarregades d'expulsar els gàmetes.

 

Es pot confondre?

Es pot confondre amb Sertularia perpusilla. La forma de distingir-la amb facilitat és la forma clarament arborescent d'Eudendrium racemosum.

 

Curiositats

· És un organisme anomenat bioincrustant, que viu adherit a superfícies dures. En l'explotació del marisc d'alguns bivalves, els hidrozous han provocat pèrdues econòmiques significatives. Els hidrozous es fixen sobre les closques dels bivalves i competeixen pel mateix aliment que el seu hoste. Això té la conseqüència que l'hoste creix menys amb les pèrdues conseqüents per als mariscadors.

· Els seus tentacles no són tòxics per als humans.

· Els seus pòlips són l'aliment principal per a nombroses espècies de nudibranquis. Sobre les seves branques trobarem individus d'espècies diverses com Flabellina affinis, Cratena peregrina o Dondice banyulensis.

 

Taxonomia

Fílum: Cnidaria, Classe: Hydrozoa, Subclasse: Anthomedusae, Ordre: Hydroida, Família: Eudendridae, Gènere: Eudendrium

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB