Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dilluns de 14h a 17h, Dimarts i dijous de 17h a 20h

MATINS:
Dimecres i Divendres de 12h a 15h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 07. Cnidaris - Octocoral·lis » Eunicella singularis es / en

Nom científic: Eunicella singularis

(Esper, 1791)

Nom comú: Cat: Gorgònia blanca; Cast: Gorgonia blanca; Fr: Gorgone blanche

Grup: 07. Cnidaris - Octocoral·lis

Tipus paisatge: Cap en particular

Fondària: Fins als 50 m

Mides: Fins a 70 cm

Com és?

És una gorgònia de color blanc o rosa suau que pot arribar a mesurar uns 70 centímetres. Presenta unes branques flexibles d’aproximadament uns 5 mm de diàmetre, que creixen verticalment i pràcticament en un sol pla. Te els pòlips de color verdós o blanquinós.

 

On viu?

Viu a la superfície de roques i detritus en zones fosques a uns 15-30 metres de fondària, tot i que s'han trobat fins a 56 metres. Es distribueix al Mediterrani i a l’Atlàntic.

 

Com s'alimenta?

S’alimenta capturant organismes planctònics gràcies als pòlips. Els pòlips s’obren a uns determinats trams de la colònia i després s’obren a totes les branques.

 

Com es reprodueix?

Hi ha sexes separats. Es reprodueix mitjançant ous que surten al medi, dels quals neixen larves planctòniques.

 

Es pot confondre?

Es podria confondre amb Eunicella cavolinii o Eunicella verrucosa, però es diferencien pel color i per la forma. Eunicella singularis té les branques força rectes i el seu gruix és bastant regular a totes les alçades. Pel que fa al criteri distintiu amb E.verrucosa, els pòlips d'aquesta última tenen la base sobre una protuberància o verruga, mentre que en el cas de E.singularis sorgeixen pràcticament de la base de les branques de la colònia.

 

Curiositats

· Aquesta gorgònia també s'ha conegut pel nom de Eunicella stricta.

· Els pòlips d'aquesta gorgònia són l'aliment i el lloc de posta de diverses espècies d'animals, com el nudibranqui Tritonia nilsodhneri o el mol·lusc Neosimnia spelta. També trobarem amagat entre les branques la gambeta Balssia gasti.

· Si veiem pòlips de color verdós, sabrem que allotgen zooxanteles, algues simbiòtiques que aporten nutrients suplementaris a la colònia.

· Entre les diferents espècies de gorgònies, estudis científics han demostrat que Eunicella singularis és de les més resistents a l'augment de la temperatura del mar, amb una gran capacitat de autoregeneració.

 

Taxonomia

Regne: Animalia, Fílum: Cnidaria, Classe: Anthozoa, Subclasse: Optocorallia, Ordre: Gorgonacea, Família: Gorgoniidae, Gènere: Eunicella

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB