Horari d'atenció al Públic:

TARDES:
Dimarts i Dijous de 18 a 21h

MATINS:
Dilluns, Dimecres i Divendres d'11.30 a 14.30h


Tlf 93.402.14.34 WhatsApp 623 18 84 35
Mail: cib@cibsub.cat
Guia d'espècies » 10. Cucs » Eupolymnia nebulosa es / en

Nom científic: Eupolymnia nebulosa

(Montagu, 1818)

Nom comú:

Grup: 10. Cucs

Tipus paisatge: Immersió observant la vida de sota les pedres

Fondària: Fins als 500 m

Mides: Fins a 15 cm

Com és?

És un cuc marí que té el cos recobert de pedretes i fragments de closques que s'adhereix ell mateix amb una mucosa per a protegir-se. La part més visible de l'animal són els seus tentacles de fins a 25 centímetres, que normalment manté desplegats i que són d'un color variable entre el taronja o rosat i el marró amb tonalitats més o menys blanquinoses. El cos no és fàcil de veure, ja que normalment està protegit per la coberta i amagat sota les pedres, però és de color taronja, format per uns 100 segments i té una mida de fins a 15 cm de longitud amb un diàmetre d'1 cm. Apart, el cos també està dividit en dues regions, una toràcica de 17 segments, on té els 3 parells de brànquies que són visibles i de color vermell, i una altra d'abdominal amb uns 80 segments i que comprèn la resta del cos que es troba protegit per la coberta de closques i pedres.

 

On viu?

Viu normalment protegit entre les pedres, a les escletxes o a la part inferior, tot i que també es pot trobar en zones més sorrenques malgrat que no és el seu ambient idoni.

 

Com s'alimenta?

S'alimenta mitjançant els tentacles amb els quals captura partícules en suspensió i petits animals planctònics que transporta cap a la boca amb un moviment dels cilis.

 

Com es reprodueix?

Se'n sap poc de la seva forma de reproducció, a part del fet que realitzen les postes en forma de sacs d'ous des de finals de febrer fins a començaments de juny i que arriben a l'edat reproductora al primer o el segon any d'edat segons la regió.

 

Es pot confondre?

Es podria confondre fàcilment amb altres espècies de la mateixa família (Terebellidae), sobretot si no es disposa de llum per a apreciar la coloració. Els punts blancs als tentacles són un tret que pot ajudar a la diferenciació.

 

Curiositats

· La seva distribució és molt àmplia i es pot trobar a les costes de tot el món on les aigües no són massa fredes.

· Una peculiaritat d'aquesta espècie és que la seva taxa de reproducció és directament proporcional a la temperatura entre 10 i 20 ºC.

· Vigileu si gireu pedres en una immersió, ja que aquest cuc és una "delicatessen" per a peixos com sards o julies, que s'hi llancen amb voracitat a sobre si el tenen a l'abast.

 

Taxonomia

Fílum: Anèlids, Classe: Poliquets, Ordre: Canalipalpata, Subordre: Terebellida, Família: Terebellidae, Gènere: Eupolymnia

» Guia d'espècies


GUIA D'ESPÈCIES
Des d'ara pots consultar el que has vist a les teves immersions a la nostra guia d'espècies
RSS Noticies CIB